“Situatie na steekpartij aan woning Bayazit was explosief”

Print
“Situatie na steekpartij aan woning Bayazit was explosief”

Foto: Tom Palmaers

Houthalen-Helchteren / Tessenderlo -

In het Tongerse hof van assisen kwamen dinsdagnamiddag de vijf mensen van de lokale politie Beringen-Ham-Tessenderlo aan het woord die de eerste vaststellingen deden van de steekpartij aan de woning van beschuldigde Hasan Bayazit in Tessenderlo. “De situatie aan de woning was explosief. De gemoederen waren zeer verhit”, vertelde de politieagente die met haar mannelijke collega als eerste toekwam.

Bayazit stak op 22 april 2008 zijn 19-jarige stiefzoon Yasin Yilmaz neer met een mes. Het slachtoffer bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

“Er was veel tumult na het neersteken van Yasin”, getuigde de agente. “Ik ben aan de combi blijven staan omdat er zoveel emoties waren. Veel aanwezigen waren kwaad. In de combi zat Bayazit. Als we het dienstvoertuig afgesloten hadden achtergelaten, dan was de combi zeker belaagd geweest. Iemand had een steen gegooid naar het huis van Bayazit. We hadden het niet zien aankomen omdat de gemoederen zo verhit waren. Bayazit bekende spontaan zijn betrokkenheid bij de steekpartij. Er is toen niet van slagen gesproken.”

Volgens Bayazit werd hij eerst geslagen door Yasin, waarna hij met het mes naar de jongeman uithaalde. Aanvankelijk werd er niets gezegd over dergelijke slagen van de zijde van Yasin, zijn oom en de vriend van Yasin’s zus. De drie mannen wilden Bayazit duidelijk gaan maken dat hij Fatma, de moeder van Yasin, met rust moest laten. Bayazit benadrukte dinsdag bij zijn ondervraging dat hij Yasin niet dood wilde. “, Ik wilde niet dat zo’n jong persoon zou sterven. Al acht jaar leef ik hiermee”, aldus Bayazit.

Uit de uitleg van wetsdokter Wim Develter bleek nochtans dat de verwondingen bij Yasin zeer ernstig waren. Bij Bayazit daarentegen waren door de wetsdokter geen uitwendige letsels vastgesteld. Een eventuele slag kon hij niet uitsluiten. “De diepte van de steekwonde bedroeg 10 à 11 centimeter”, aldus de wetsdokter. “Er ging grote kracht mee gepaard. Het borstbeen was doorgesneden en twee ribben waren aangesneden. Er ontstond een massieve niet te stelpen bloeding in de rechter borstholte. Hartperforatie was de onmiddellijke oorzaak van de dood van Yasin.”

Na de wetsdokter kwamen de speurders van de federale gerechtelijke politie aan het woord, maar een stuk van hun presentatie werd noodgedwongen naar woensdag verplaatst. Woensdagmorgen gaat het getuigenverhoor in Tongeren verder met onder meer de moeder van het slachtoffer en de twee mannen die Yasin op 22 april 2008 vergezelden.