De Wever en andere N-VA'ers halen uit: van "politieke PS-staking" tot "crapuleus gedrag"

Print
De Wever en andere N-VA'ers halen uit: van "politieke PS-staking" tot "crapuleus gedrag"

Foto: PN

De vernielingen die door leden van Franstalige cipiersbonden zijn aangebracht aan het kabinet van federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wekken al een hele dag verontwaardiging op. Zowat alle Vlaamse politieke partijen hebben (onder meer via Twitter) de agressie veroordeeld. Vooral leden van de partij N-VA zijn erg scherp in hun afschuw voor de actie van een aantal vakbondsleden. Onder hen ook partijvoorzitter Bart De Wever, die in een twitteroorlogje verzeild raakte met voormalig premier Elio Di Rupo (PS).

Tijdens het overleg over de besparingen in het gevangeniswezen - waardoor al meer dan drie weken wordt gestaakt in verschillende gevangenissen - op het kabinet-Geens hebben betogende cipiers het gebouw bekogeld met eieren. Even later drongen een tiental cipiers het gebouw binnen en richtten er grote schade aan. De politie kon de betogers met veel moeite buiten werken met traangas en pepperspray.

 “Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) uit zijn diepe verontwaardiging over het brute geweld dat gebruikt werd tijdens de aanloop naar het onderhoud dat hij met de delegatie van de manifestanten van penitentiaire agenten had afgesproken”, klinkt het in een eerste reactie van het kabinet. “Hij betreurt ten zeerste dat daarbij vernielingen werden aangericht en mensen van het onthaal in schok werden gebracht.”

 Toch wil minister Geens blijven onderhandelen en zal hij, zoals gepland, om 16 uur samenzitten met de vakbonden van de penitentiaire agenten. “Meer dan ooit is hij vastberaden om de penitentiaire hervorming waartoe hij zich geëngageerd heeft, door te voeren.”

 

 

“Politieke PS-staking”

Partijgenoot Wouter Beke reageerde als een van de eerste politici en nam daarbij geen blad voor de mond: “Al weken is Koen Geens de man van de dialoog. Dit is een vreemde manier van waardering daarvoor. Het kan gewoon niet. Ga rond de tafel zitten!”, tweette hij.

 

 

N-VA-voorzitter Bart De Wever greep  het incident aan om een sneer uit de delen aan de PS. De Wever sprak op Twitter van “een allesbehalve optimale toestand in de gevangenissen” en noemt de staking in de gevangenissen een “politieke PS-staking”. Verder benadrukte ook de N-VA-voorzitter dat geweld op een kabinet absoluut niet door de beugel kan.

 

 

 

De reactie van De Wever lokte op zijn beurt een reactie van ex-premier Elio Di Rupo (PS) uit. “Zwaktebod van meneer De Wever. Wie per se een roekeloze besparingspolitiek wil voeren, moet minstens de moed hebben om zijn eigen verantwoordelijkheid te erkennen.” De voormalige eerste minister veroordeelde de vernielingen niet rechtstreeks, maar wel “het inefficiënt besparingsbeleid van de regering Michel dat mensen mes op de keel zet. Net zoals ik elke vorm van geweld veroordeel.”

 

 

 

“Privémilitie”

Zowat alle Vlaamse partijen veroordeelden de gewelddadige actie van een aantal Franstalige cipiers, maar het waren toch vooral leden van de partij N-VA die hard uithaalden.

Kamerlid Zuhal Demir had het over een “privémilitie die geweld mag gebruiken en gemeenschapsbezit vernield.” Daar voegde ze nog aan toe: Waarom? Omdat het mag van de vakbond.” Ze eist rechtspersoonlijkheid voor vakbonden en hun leden.

 

 

Ook Annick De Ridder was kennelijk woest over de gebeurtenissen in Brussel. “Is er IEMAND die dergelijk gedrag nog normaal vindt..?”, vroeg ze zich af. Ook het Vlaams parlementslid vraagt dat de vakbonden rechtspersoonlijkheid kregen, “om de schade te kunnen verhalen”.

 

 

 

Ook andere vooraanstaande N-VA-leden als Antwerps schepen Rob van de Velde, parlementsleden Peter De Decker, Sophie De Wit, Peter De Roover, Kris Van Dyck en Valerie Van Peel doopten hun pen in vitriool.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Falen van sociaal overleg”

Christophe Callewaert, journalist bij De Wereld Morgen, concludeerde het volgende: “Beste N-VA'ers die zich verkneukelen in ravage op het kabinet Geens: geweld is net uiting van falen van sociaal overleg. Overheid verliest legitimiteit.

 

 

“Socialisme uit de oude doos”

Maar niet alleen leden van N-VA menen dat de Franstalige partij PS, enig aandeel heeft in het ontstaan van de rellen. Ook Rik Torfs, rector aan de KU Leuven haalde schamper uit naar de Franstalige socialisten.  “Elio Di Rupo en het Latijnse socialisme uit de oude doos. Met het parlement als het kan, met de straat als het moet”, tweette hij. Die opmerking schoot in het verkeerde keelgat bij de voormalige Antwerpse vakbondsleider Rudi Kennes. “Shame on you, gast”, postte hij.

 

 

Naast N-VA veroordeelde ook andere Vlaamse partijen de actie van vakbondsleden, zei het in iets meer diplomatische bewoordingen.

Groen sprak dan over “puur vandalisme”. “Dialoog moet van beide kanten komen. Door in te breken zet je jezelf buiten spel. Dit kan absoluut niet”, stelde partijvoorzitster Meyrem Almaci, terwijl Stefaan Van Hecke het nog forser verwoordde op Twitter.

 

 

 

Sp.a-voorzitter John Crombez meent dat deze actie enkel verliezers oplevert.

 

 

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) steunt zijn partijgenoot en collega-minister Koen Geens door dik en dun.

 

 

Vakbonden pleiten voor dialoog

Even na de reacties van verschillende politieke partijen liepen ook de eerste oproepen van de vakbondslui binnen. Die hadden maar één boodschap: vernielen lost niets op, ga rond de tafel zitten. Ook VBO-voorzitter Pieter Timmermans is het daar mee eens.

 

 

 

 

Tenslotte nog de bedenking van econoom Geert Noels die meent dat de cipiers door het plegen van deze vernielingen “wel erg op hun klanten beginnen te lijken”.