Drie gedetineerden Vorst eisen dwangsommen van 10.000 euro

Print
Drie gedetineerden Vorst eisen dwangsommen van 10.000 euro

Foto: Photo News

Drie gedetineerden in de gevangenis van Vorst eisen in kort geding dwangsommen van 10.000 euro als de levensomstandigheden in hun cel niet snel verbeteren. Via hun advocaat, meester Alexander Hamels, hebben ze 15 concrete eisen opgesteld.

De eisen van de drie gedetineerden gaan van dagelijks kunnen douchen en drie maaltijden krijgen, over regelmatig bezoek kunnen krijgen en voldoende medische bijstand krijgen, tot een nieuw attest van brandveiligheid voor het gevangenisgebouw.

De voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg veroordeelde de Belgische staat woensdag in kort geding al tot een dwangsom van 1.500 euro als aan een gedetineerde uit Vorst nog enkele elementaire behoeften werden ontzegd. Drie andere gedetineerden, bij wie twee celgenoten van die eerste gedetineerde, stellen nu verregaande eisen

“Fysieke en psychische integriteit in gevaar”

“Op een aantal vlakken is de situatie verbeterd maar op een heel aantal andere punten helemaal niet”, zei advocaat Alexander Hamels. “De fysieke en psychische integriteit van mijn cliënten is nog steeds in gevaar. Cliënten hebben dagenlang niet kunnen douchen, kregen één maaltijd per dag, hebben geen toegang tot een arts, kunnen hun cel niet uit en hebben met niemand contact. Bovendien wordt er dagelijks brand gesticht in het gebouw. Het is duidelijk dat hogere dwangsommen nodig zijn om te zorgen dat de omstandigheden verbeteren.”

Volgens de advocaat van de FOD Justitie is een deel van de eisen te vaag en zijn andere overdreven, gezien de situatie van overmacht waarin de overheid zich bevindt. Zeker de gevorderde dwangsommen zouden fel overdreven zijn.

Een vierde gedetineerde vroeg, in een afzonderlijke procedure, ook betere leefomstandigheden, weliswaar met een dwangsom van slechts 1.000 euro per dag. Op de eisen van die vierde gedetineerde antwoordde de FOD Justitie dat die al grotendeels ingewilligd werden.

In beide zaken valt ten laatste donderdag een beslissing.