Officiële motivatie is er: om deze redenen mag White Star Brussel niet in eerste klasse spelen

Print
Officiële motivatie is er: om deze redenen mag White Star Brussel niet in eerste klasse spelen

Foto: Photo News

WS Brussel kreeg zijn licentie betaald voetbal voor het seizoen 2016-2017 niet, voornamelijk omdat de kampioen in tweede klasse de continuïteit van de club niet kon garanderen. Dat blijkt uit de op dinsdag gepubliceerde motivering van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS).

White Star moest op maandag 2 mei zijn licentiedossier verdedigen voor het BAS. Uit de motivering van de arbiters blijkt dat de club van sterke man John Bico pas een dag later beschikte over een huurovereenkomst met de gemeente Sint-Jans-Molenbeek voor het gebruik van het Edmond Machtensstadion. Het BAS had de betrokken partijen echter een dag extra gegeven op bijkomende stukken neer te leggen en zag dus geen graten in het stadiondossier. Het BAS oordeelde ook dat de bewijsstukken voor de uitbetaling van lonen en de betalingen aan onder andere de RSZ in het voordeel van WS Brussel pleitten. Voor de Licentiecommissie van de KBVB vormde dat nochtans een struikelblok voor het toekennen van een licentie.

“Het arbitragecollege stelt een aantal ernstige en duidelijke feiten vast met betrekking tot de continuïteit van de club voor het seizoen 2016-2017. Het beheer van WS Brussel laat te wensen over en er zijn heel wat financiële problemen”, stelt het BAS. Zo zou Noël Soumah verkocht zijn aan AA Gent om de spelerslonen voor maart te kunnen dekken. Het arbitragecollege haalt ook aan dat WS Brussel het afgelopen seizoen tot twee keer toe een transferverbod kreeg. Daarnaast ging men bij de Brusselse club in 2015 en 2016 tot twintig keer toe over tot confiscaties. “Dat getuigt van een manifest gebrek aan financiële, rekenkundige en administratieve nauwkeurigheid”, stelt het BAS, die ook heel wat schulden ontdekte. Het BAS stelt een negatief netto werkkapitaal (ongeveer -500.000 euro) vast en vreest dat WS Brussel niet over voldoende middelen beschikt om zijn schulden af te betalen. Ook extra bijkomende kosten, zoals veldverwarming en politiebeveiliging, kan de club niet dekken. WS Brussel zou over geldschieters, waaronder investeringsgroep Gulf Dynamic Challenges uit Dubai, beschikken, maar kon onvoldoende bewijsstukken voor die financiële injecties voorleggen.

Het BAS veroordeelde WS Brussel tot de eerste amateurreeks, waardoor KAS Eupen als tweede in de Proximus League naar 1A promoveerde. De Brusselaars trekken wel nog naar de burgerlijke rechtbank, maar die procedure werkt niet opschortend.