Man die in bezit was van Abaaouds gsm ontkent dat hij hem ooit heeft ontmoet

Print
Man die in bezit was van Abaaouds gsm ontkent dat hij hem ooit heeft ontmoet

Abdelhamid Abaaoud. Foto: AP

Beklaagde Omar Damache, die op 17 januari 2015 opgepakt werd in Griekenland twee dagen na de politieraid in Verviers, heeft dinsdag voor de correctionele rechtbank van Brussel ontkend dat hij Abdelhamid Abaaoud kende of ontmoet heeft. Hij moest uitleg geven over de telefoon van Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de verijdelde aanslag in Verviers, die hij in zijn bezit had toen hij opgepakt werd.

De Algerijn Omar Damache (33) was in het bezit van twee gsm’s bij zijn arrestatie: de zijne en die van Abaaoud. Abaaoud had er zes keer mee gebeld naar zijn broer Yassine, maar ook naar Sofiane Amghar, een van de twee verdachten die door de politie werd doodgeschoten in Verviers. Damache zei dat hij de telefoon van Abaaoud toevallig uit een lot telefoons had gehaald, “omdat hij zo goed als nieuw was en er goed uitzag, in tegenstelling tot de andere, die beschadigd waren”.

Ook laptop gevonden met foto’s van Abaaoud gevonden

In totaal werden er veertien telefoons in beslag genomen in Athene op twee verschillende adressen. In het ene, in de Chomiatanustraat, had Omar Damache verbleven, in het andere, in de Asteropisstraat, woonde hij ten tijde van zijn arrestatie samen met Walid Haman. Die laatste, die ook moet terechtstaan, liet verstek gaan. Hij werd per vergissing vrijgelaten.

Tijdens de huiszoeking in de Asteropisstraat vond de politie ook een laptop van Damache die gebruikt was door Abaaoud. Er stonden foto’s van hem op. Zo is Abaaoud te zien terwijl hij Nieuwjaar viert in Athene, op de vroegere laptop van Damache zit te tikken in de Chomiatanustraat, of een komkommermasker draagt. De voorzitter van de rechtbank, Pierre Hendrickx, liet zich ontvallen dat Abaaoud zichzelf duidelijk goed verzorgde.

Schuilnaam Omar Smith

De foto’s werden eveneens gevonden in een gsm die tijdens de huiszoeking in de Chomiatanustraat werd gevonden en die behoorde aan een zekere Omar Smith, die later werd ontmaskerd als Abaaoud, een vriend van Damache op Facebook. Elf keer hadden ze met elkaar gebeld.

In de laptop vond de politie voorts kopieën van de foto’s die aan beklaagde Souhaib El Abdi bezorgd werden om valse identiteitspapieren te maken. Ook bevatte hij vier foto’s van Abaaoud die met dezelfde bedoeling aan beklaagde Marouan El Bali werden bezorgd, en een foto van die laatste aan het stuur van een auto.

Techniek uit een spionnenhandboek voor kinderen

Damache gaf dinsdag toe dat de laptop de zijne was, maar hij beweerde dat hij hem had gegeven aan de persoon die in zijn tweekamerappartement in de Chomatianustraat had gewoond, en van wie de naam herhaaldelijk opduikt in het dossier. De man zou hem op 8 januari 2015 de laptop hebben terugbezorgd, zodat hij hem kon herstellen op zijn nieuw adres in de Asteropisstraat. Damache beweerde dinsdag eerst dat hij de laptop in de Chomatianustraat had achtergelaten, omdat hij eind 2014 voor de eindejaarsfeesten weg was.

Het telefoonnummer van Damache zou bovendien teruggevonden zijn op een papiertje tijdens de huiszoeking in Verviers, na de politieraid van 15 januari 2015. Er was één cijfer verkeerd. De rechtbankvoorzitter zag er een techniek in uit een of ander spionnenhandboek voor kinderen. Bij twee andere nummers waarover dinsdag gesproken werd, was ook telkens een cijfer verkeerd. Het papiertje was geschreven door Amghar, van wie Damache ook beweerde hem niet te kennen.

Van de veertien gsm’s die in beslag werden genomen in Griekenland zouden er minstens drie gebruikt zijn door Abaaoud. Met een van de gsm’s werd contact opgenomen met de twee mannen die door de politie werden doodgeschoten in Verviers, Sofiane Amghar en Khalid Ben Larbi, respectievelijk op een Tsjechisch en Brits nummer. Ook werd gebeld op een Nederlands nummer naar een zekere Rachid, die zelf in verbinding stond met beklaagde Mohammed Hamza Arshad. Ten slotte werd rechtstreeks gebeld naar die laatste. Arshad stond rechtstreeks in contact met Abdelhamid Abaaoud.