Burgemeester Bree getuige van geweld cipiers: "Zelfs een kopieermachine door het raam zien vliegen"

Print
Burgemeester Bree getuige van geweld cipiers: "Zelfs een kopieermachine door het raam zien vliegen"

Foto: DD

De ravage van vanochtend op het kabinet van minister van Justitie Geens was niet te overzien. Enkele vakbondsmilitanten koelden hun woede door alles kort en klein te slaan. Ook de Breese burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V) was erg geschrokken van het geweld. “De ochtend was al slecht begonnen doordat ik te laat aankwam op het kabinet door oponthoud van de stakingen. Ik had natuurlijk geen idee dat het protest immers nog zo zou escaleren”, vertelt Van der Auwera aangedaan.

"Alles werd kort en klein geslagen, en alles wat niet vast zat werd in het rond geslingerd. Ik heb zelfs een kopieermachine door een venster zien vliegen. Zelfs het brandalarm ging af." In tegenstelling tot de materiële schade viel er niemand gewond. “Minister Geens zat op het moment van de inval op het 7e verdiep. De betogers zijn niet verder geraakt dan het gelijkvloers, licht Vande der Auwera toe. “Gelukkig waren ook daar alle bedienden ongedeerd.”

Volgens Van der Auwera zijn er nog geen verdachten opgepakt. “De politie heeft na verloop van tijd alle betogers naar buitengedrongen. Maar ook daar ging het protest nog enkele uren voort”, zegt Van der Auwera. “Alles staat op beeld, hopelijk kunnen de daders snel opgepakt en beboet worden. Geweld lost namelijk niets op.” De kosten van de schade zijn voorlopig nog niet geweten.