Tot 10 maanden cel geëist voor in scène zetten ongeval

Print
Maasmechelen / Houthalen-Helchteren -

Het openbaar ministerie eiste dinsdag voor de correctionele rechtbank van Tongeren celstraffen tussen 6 en 10 maanden voor zes mensen uit Maasmechelen en Houthalen-Helchteren. Zij stonden terecht voor oplichting van de verzekeringsmaatschappij van hun wagens. De procureur vermoedt dat het zestal een ongeval in scène zette om zo het geld van de omniumverzekering op te strijken.

De zes hielden van dure wagens. Tweedehands BMW’s en Audi’s sierden wel vaker de oprit. Die auto’s lieten ze volgens het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen tegen een veel te hoge waarde omnium verzekeren. “Zo kochten ze een Audi voor 34.000 euro aan en verzekerde hem voor een nieuwwaarde van 91.000 euro”, werd er als voorbeeld gegeven.

In scène

Een week nadat de verzekering voor korte termijn afgesloten was, crashte de wagen tijdens een verkeersongeval met een BMW op 18 mei 2010 in Maasmechelen. “Er zijn sterke aanwijzingen dat het ongeval in scène werd gezet”, aldus de procureur. “Er was een te grote schade voor de omstandigheden. De wagen werd vermoedelijk eerder met opzettelijk aangereden door een heftruck of een tractor.” Zo zouden de beklaagden het geld van de verzekering in eigen zakken kunnen steken. “De deskundige stelde ook vast dat geen enkele airbag was afgegaan. De autogordels werden niet gebruikt. Dat wijst er met grote zekerheid op dat er niemand in de Audi zat toen de BMW op de Audi inreed”, aldus de advocaat van AXA, Marleen Van Doren.

42 ongevallen

De procureur vorderde straffen tussen 6 en 10 maanden cel en boetes van 600 euro. De verzekeringsmaatschappij AXA en KBC Verzekeringen, die zich burgerlijke partij stelden, spreken over een zeer frustrerend dossier. Volgens advocate Marleen Van Doren zouden er in totaal minstens 42 gelijkaardige ongevallen gebeurd zijn in de regio. “Dat alle ongevallen steeds ’s nachts en zonder getuigen gebeurden, moet ons doen nadenken”, aldus meester Van Doren

Brokstukken

Toch stelt de advocaat van een van de beklaagden dat dit een zeer onwaarschijnlijke theorie is. “Dan is de enige mogelijkheid dat de wagens naar de plaats van het ongeval getakeld werden. Verder zouden er ook brokstukken en olie op de baan gegooid zijn én hebben ze opzettelijk remsporen gemaakt. Dat is ongeloofwaardig.” De advocaten vroegen de vrijspraak op basis van twijfel.

Vonnis op 14 juni.