Efficiënte vaccinatie houdt aantal griepbesmettingen onder controle

Print
Efficiënte vaccinatie houdt aantal griepbesmettingen onder controle

Foto: Photo News

Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bevestigt dat er na de afsluiting van het griepseizoen minder dan 10.000 griepbesmettingen werden vastgesteld. Het aantal besmettingen bleef onder de grens van 'hoge intensiteit' en er was geen oversterfte.

Tijdens dit seizoen werden er in totaal 9467 bevestigde gevallen van griep genoteerd. Volgens Dokter Patrick Lacor, afdelingshoofd Interne Geneeskunde – Infectieziekten van het UZ Brussel bleef het aantal griepgevallen onder controle. “Het aantal huisartsconsultaties wegens griepachtige symptomen kende weliswaar een piek in de tweede helft van februari 2016, maar de aantallen bleven onder de grens van hoge intensiteit. Voor deze periode werd geen oversterfte vastgesteld."

De verspreiding van het griepvirus bleef beperkt dankzij een efficiënte vaccinatie. Twee tot 2,5 miljoen mensen lieten zich tijdens dit seizoen tegen de griep inenten.

Uiteindelijk werden voornamelijk kinderen tussen 0 en 4 jaar door het virus getroffen. “Het is een kwetsbare leeftijdscategorie die makkelijk vatbaar is voor het griepvirus. We roepen dan ook elk jaar met extra aandacht op om jonge kinderen met chronische aandoeningen te vaccineren, omdat ze een verhoogd risico hebben op ernstige vormen van griep”, benadrukt Prof. Dr. Yves Van Laethem, lid van de Dienst Infectieziekten van het Sint-Pietersziekenhuis te Brussel.

De vaccinaties bij adolescenten vanaf 15 jaar waren efficiënt en die bij 65-plussers zeer efficiënt. Eerder bleek dat 70 procent van zij die zich jaarlijks laten vaccineren ouder is dan 55 jaar en dat slechts 8 procent jonger is dan 35 jaar.