Geschillencommissie streng: seizoen afgelopen voor Coulibaly (AA Gent), Ovono (Oostende) één match geschorst

Print
Geschillencommissie streng: seizoen afgelopen voor Coulibaly (AA Gent), Ovono (Oostende) één match geschorst

Foto: BELGA

Voor AA Gent-spits Kalifa Coulibaly zit het seizoen erop. De Geschillencommissie van de Belgische voetbalbond besliste maandagmiddag hem twee speeldagen effectief te schorsen voor zijn charge op Club Brugge-doelman Ludovic Butelle van vorige week. KV Oostende-doelman Didier Ovono krijgt ook twee speeldagen schorsing, waarvan één effectief, voor zijn tackle met beide benen vooruit op Anderlecht-speler Filip Djuricic. Beide spelers krijgen ook 800 euro boete.

AA Gent kan door de schorsing geen beroep doen op Coulibaly in de cruciale play-offwedstrijden op verplaatsing bij KV Oostende (19 mei) en thuis tegen KRC Genk (22 mei). De Buffalo’s hebben met de derde plaats voorlopig een ticket voor Europees voetbal beet, maar KRC Genk en KV Oostende volgen op respectievelijk twee en drie punten. KV Oostende zal zonder doelman Ovono punten moeten rapen tegen AA Gent. Op het veld van landskampioen Club Brugge (22 mei) zal de Gabonees er wel weer bij kunnen zijn. Beide clubs kunnen nog in beroep gaan tegen de beslissing van de Geschillencommissie en verschijnen in dat geval vrijdag voor de Geschillencommissie Hoger Beroep.

"Scheidsrechter Delferière verklaarde ter zitting dat hij noch zijn collega een duidelijk beeld hadden van de bewuste spelfase. Hij zag enkel dat er wel een fysiek contact is geweest, veroorzaakt door Coulibaly, waarop hij heeft beslist om een gele kaart te trekken. De scheidsrechter heeft benadrukt dat deze beslissing in een zeer korte tijdspanne genomen diende te worden. Na het bekijken van de beelden is er volgens de commissie een manifeste vergissing in de beoordeling van de spelfase in kwestie. Uit de tv-beelden blijkt dat Coulibaly onmogelijk nog de bal kon recuperen. Zijn rechtervoet gaat niet naar de bal, maar raakt de tegenstrever vol op de knie. De commissie is van oordeel dat hij de bal niet heeft gespeeld en de fysieke integriteit van zijn tegenstrever in gevaar heeft gebracht", verklaart de Geschillencommissie het vonnis voor Coulibaly.

KV Oostende zal zonder doelman Ovono punten moeten rapen tegen AA Gent. Op 22 mei is hij op de slotspeeldag van POI wel inzetbaar tegen landskampioen Club Brugge. "De commissie is van oordeel dat Ovono de bedoeling had om de bal te spelen. Zijn tussenkomst gebeurde echter met een veel te grote intensiteit waardoor de fysieke integriteit van zijn tegenstrever in gevaar werd gebracht. Ovono erkent dat hij een fout heeft begaan en zichzelf in deze fout niet herkende", motiveert de Geschillencommissie zijn beslissing. "Verder stelt de commissie vast dat de speler een gunstig disciplinaire verleden heeft. Bovendien gaf hij ter zitting blijk van een groot schuldbesef."

Coulibaly en Ovono werden vorige week naar aanleiding van de zevende speeldag in Play-off I op het matje geroepen door de Reviewcommissie.