Stiltemeditatie brengt acht levensbeschouwingen samen

Print
Stiltemeditatie brengt acht levensbeschouwingen samen

Foto: Felix Bergers

Hasselt-Centrum

Hasselt - Zondag 15 mei was het Pinksteren, maar ook Open Gebedshuizendag. Hier in Limburg was het voor de vijfde keer dat de verschillende religies, tradities en levensbeschouwingen de deuren openzetten om elkaar te ontmoeten en zich voor te stellen aan het grote publiek.

Ook dit jaar nam het Agentschap Integratie en Inburgering (het vroegere PRIC) het voortouw in de organisatie. Het kon op vele plaatsen, en ook in Hasselt, rekenen op een soepele samenwerking met de lokale integratiediensten. Het is een mooie insteek om samen te werken aan de dialoog, het respect en de cohesie tussen de verschillende geloofsgemeenschappen en niet-confessionele tradities.
Als afsluiting voor de dag organiseerde de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang voor de derde keer een stiltemeditatie. Zaal 1 van het Hasseltse Cultuurcentrum werd hiervoor ingekleed met matjes en kussens, met daarnaast zitbankjes en stoelen, zodat de deelnemers in een cirkel konden zitten. Acht levensbeschouwingen en tradities waren present: baha'i, vrijzinnige humanisten, christenen, moslims, shingon-boeddhisten, vrijmetselaars, islamieten van de ahmadiyya en zenboeddhisten. Vanuit elke groep werd een tekst van een tweetal minuten gebracht, met telkens een minuut stilte tussenin. De meditatie eindigde met een langere stilte van een kwartier, om gezamenlijk te bidden, mediteren of te verwijlen in het grote geheel. Omdat het verlangen naar vrede heel actueel is, centreerden de voorgelezen teksten zich rond dit thema.
Na afloop konden de bezoekers met elkaar kennismaken en gedachten uitwisselen bij een drankje en een hapje, die werden aangeboden door de mensen van het shingon-boeddhisme.
Foto genomen door Esther van Thoor


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio