“Nog jaren mildheid nodig voor Griekenland om staatsschuld houdbaar te houden"

Print
“Nog jaren mildheid nodig voor Griekenland om staatsschuld houdbaar te houden"

Foto: EPA

Als het aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ligt, betaalt Griekenland zeker tot 2040 geen rente en aflossingen op leningen die het land heeft lopen bij de overige eurolanden. Daarna moeten de leningen geleidelijk worden afgebouwd, over een periode van dertig tot zelfs veertig jaar.

Het IMF heeft vorige week een voorstel van die strekking voorgelegd aan de regeringen van de eurolanden, meldt zakenkrant The Wall Street Journal dinsdag. Volgens het fonds is dergelijke mildheid noodzakelijk om de Griekse staatsschuld op termijn weer houdbaar te maken. De eurolanden hebben de Grieken al een kleine 200 miljard euro geleend. Daar komt in het kader van een nieuw steunprogramma nog zo’n 60 miljard euro bovenop. De meeste regeringen staan niet te trappelen om de leenvoorwaarden te versoepelen, of zelfs een gedeelte van de leningen kwijt te schelden.

Aan de andere kant willen veel eurolanden, economische grootmacht Duitsland voorop, graag dat het IMF meedoet aan het nieuwe steunprogramma dat vorig jaar met Athene is afgesproken. Het fonds wil dat alleen als serieus werk wordt gemaakt van schuldverlichting. De aanvullende steun is opnieuw afhankelijk van vorderingen die Griekenland maakt bij het doorvoeren van economische hervormingen en structurele bezuinigingen. Om die af te kunnen dwingen, heeft de eurozone volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel het wakend oog van het IMF hard nodig.