“Eerste hoofdtransplantatie is in 2017 al mogelijk”

Print
“Eerste hoofdtransplantatie is in 2017 al mogelijk”

Archiefbeeld. Foto: BSIP / Reporters

De Italiaanse neurochirurg Sergio Canavero zal in december 2017 de allereerste hoofdtransplantatie ter wereld uitvoeren. Dat zegt hij aan The Times of India. De baanbrekende operatie zal hij uitvoeren bij een Chinese patiënt.

Aan The Times of India vertelde Canavero dat de technologie en het medische team op punt staan om de operatie uit te voeren. Enkel de financiering moet nog in orde gebracht worden.

“We hopen de transplantatie in de kerstperiode van 2017 uit te voeren in China”, zegt dokter Canavero. “Het Chinese team heeft al veel geëxperimenteerd op de lichamen van overleden mensen om de technologie aan te scherpen.”

Risico’s

Aan de operatie zijn heel wat risico’s verbonden, maar Canavero gelooft dat hij de perfecte methode heeft gevonden om de transplantatie te doen slagen. Tijdens de ingreep zal hij de donor en de ontvanger afkoelen tot twaalf graden Celsius, zodat de cellen niet afsterven door zuurstofgebrek tijdens het proces.

“Dat geeft ons genoeg tijd om het weefsel in allebei de nekken door te snijden en de voornaamste bloedvaten te verbinden door middel van kleine buisjes”, klinkt het.

Eenmaal het donorhoofd op het lichaam van de ontvanger staat, zal de patiënt enkele weken in een coma gehouden worden “om beweging te beperken terwijl elektroden het ruggenmerg stimuleren om de nieuwe aanhechtingen te verstevigen”.

Chinese patiënt

Dokter Canavero is bovendien optimistisch en gelooft dat de patiënt een jaar na de operatie al opnieuw zal kunnen stappen.

Zijn eerste patiënt zal een Chinese man zijn. Eerst werd gezegd dat Canavero de hoofdtransplantatie zou uitvoeren bij de Russische wetenschapper Valery Spiridonov, die aan een zeldzame vorm van spieratrofie (het dunner en minder krachtig worden van de spieren, red.) lijdt. Hij kon door biologische en ethische redenen echter geen donorlichaam krijgen in China.

Canavero zal in juni zijn medisch team van artsen uit Rusland, China en Zuid-Korea voorstellen.