Verzuchtingen van verdediging Bayazit afgewezen, proces gaat voort

Print
Verzuchtingen van verdediging Bayazit afgewezen, proces gaat voort
Tessenderlo -

Het proces in het Tongerse hof van assisen, waar de 51-jarige Hasan Bayazit uit Tessenderlo terechtstaat voor de moord op zijn stiefzoon Yasin Yilmaz, gaat gewoon voort. Dat oordeelde het hof met voorzitter Michel Jordens en zijn twee bijzitters dinsdag. De verdediging met meester Johan Platteau wierp op dat het recht op een eerlijk proces geschonden was omdat de feiten van acht jaar geleden dateren. In een tussenarrest verklaarde het hof de vordering van de verdediging ontvankelijk, maar ongegrond. De verzuchtingen werden afgewezen, waardoor het proces verder kon. Rond het middaguur startte openbare aanklager Patrick Boyen met het voorlezen van de akte van beschuldiging.

Hasan Bayazit gaf zijn stiefzoon op 22 april 2008 een fatale messteek aan zijn woning op de Tushoekstraat in Tessenderlo. Volgens Platteau was ook de redelijke termijn overschreden, omdat het dossier een tijdlang had stilgelegen.

“Er is geen onverantwoorde periode van stillegging geweest. Acht jaar bestaat uit de duurtijd van gerechtelijk onderzoek en de procedurele voorgaanden. Het feit dat getuigen zich niets zouden herinneren zal blijken uit de ondervraging hier op het proces. Een assisenprocedure is immers een mondelinge procedure. De rechten op een eerlijk proces zijn niet geschonden,’‘ aldus assisenvoorzitter Jordens bij de voorlezing van het tussenarrest.

Inzake de redelijke termijn oordeelde het hof dat de redelijke termijn eventueel kon meespelen bij de mogelijke schuldigverklaring of strafbepaling. Wat de Salduz-wetgeving betreft zaten er in het dossier twee verhoren, waarbij Bayazit geen bijstand kreeg van een raadsman. Die stukken werden evenwel niet uit het dossier geweerd. Dinsdagnamiddag wordt beschuldigde Bayazit door de assisenvoorzitter ondervraagd.

Lees ook:Looienaar staat terecht voor fatale messteek aan 19-jarige stiefzoon