Verdediging Hasan Bayazit wil proces meteen stilleggen

Print
Verdediging Hasan Bayazit wil proces meteen stilleggen
Tongeren -

In het Tongerse hof van assisen is dinsdag het proces van de 55-jarige Hasan Bazayit, die terechtstaat voor de moord op zijn 19-jarige stiefzoon Yasin Yilmaz, met de nodige vertraging gestart. De verdediging met meester Johan Platteau meent dat zijn cliënt geen eerlijk proces meer kan krijgen, omdat de feiten al van 22 april 2008 dateren.

“Bij het Antwerpse hof van beroep heeft het heel lang stil gelegen. Wat herinneren de mensen zich nog, die hier moeten komen getuigen? En bovendien heeft Bayazit bij zijn eerste verhoren en bij de wedersamenstelling geen bijstand gekregen van een advocaat, zodat ik vraag om bepaalde stukken rechtstreeks of onrechtstreeks te weren”, aldus Platteau.

Het hof met voorzitter Michel Jordens zal tegen 11.30 uur een tussenarrest uitspreken.

Geprovoceerde situatie Het manoeuvre van de verdediging viel uiteraard niet in goede aarde bij de raadslieden Walter Van Steenbrugge en Jan De Man, die de burgerlijke partijen vertegenwoordigen. Ook openbare aanklager Patrick Boyen was er niet mee opgezet. “Bayazit tracht het proces al stil te leggen of te doen stoppen. Bayazit heeft de zaken afgedaan als gevolg van een geprovoceerde situatie. Hij heeft helemaal niet zijn verantwoordelijkheid opgenomen, zoals de verdediging beweert. Hij wenst dit proces te boycotten. Er moeten volgens de verdediging stukken vernietigd worden en mensen zouden het zich niet gaan herinneren. Het zal hier op het proces moeten blijken of mensen zich niet herinneren hoe Bayazit een groot mes tot diep in het hart van het slachtoffer stak”, aldus Van Steenbrugge. Jan De Man sloot zich aan bij het standpunt van zijn confrater.

“Ik sluit me aan bij het ongenoegen van de advocaten van de burgerlijke partijen”, aldus ook Patrick Boyen. “Er is vooraf vergaderd geweest, maar de verdediging stuurde zijn kat. Er was een preliminaire zitting en jurysamenstelling, maar daar zijn deze standpunten nooit naar voren gebracht. De verhoren en wedersamenstelling van 10 juni 2008 dateren van voor de in werkingtreding van de Salduz-wetgeving en nog voor de uitspraak van het Salduz-arrest”.

Voorzitter Michel Jordens en de twee bijzitters gingen alle standpunten bekijken en om 11.30 uur een tussenarrest uitspreken.