Hogeschool PXL introduceert Switchen als het nieuwe leren

Print
Hogeschool PXL introduceert Switchen als het nieuwe leren

Foto: TVL

Hasselt - Dit jaar studeren de eerste Switch2IT-informatici af bij Hogeschool PXL. De opleiding laat de studenten kennismaken met een arbeidsmarktgerichte opleiding (VDAB), werk en een bacheloropleiding. De bedrijfswereld ontvangt dit nieuwe profiel van informatici met open armen.

Elk bedrijf en elke ondernemer is er ondertussen van overtuigd dat de toekomst digitaal is. Onder de reële of virtuele motorkap is het telkens opnieuw de software die het verschil maakt. Ook de succesvolle start-up scene in Vlaanderen wordt voornamelijk gedreven door vernieuwende software.

Om mee te groeien met deze evoluties en om zelf het verschil te maken, zijn softwareontwikkelaars cruciaal. Bedrijven geven nu al aan dat ze heel wat business mislopen door een tekort aan developers, ondanks het stijgende aantal studenten binnen de opleidingen toegepaste informatica.

“We zijn op zoek gegaan naar IT-talent in andere domeinen. Mensen die de switch willen maken en overstappen naar de IT-wereld”, zegt Francis Vos, departementshoofd PXL-IT. “Ook in het dagelijkse leven switchen we er immers op los. Van Netflix naar Facebook, van Whatsapp naar Skype, we zijn continu bezig met het switchen tussen werken, ontspannen en leren."

Agoria, VDAB en Hogeschool PXL startten vanuit die optiek een nieuwe opleiding voor softwareontwikkelaars: Switch2IT. Het programma neemt zijn studenten mee in een continue switch tussen een arbeidsmarktgerichte opleiding (VDAB), werk en een bacheloropleiding in de toegepaste informatica.

Jo De Cock, Provinciaal directeur VDAB Limburg, vult aan: “Dankzij Switch2IT hebben een twintigtal werkzoekenden in 2016 de mogelijkheid om een onderwijskwalificatiebachelor in de toegepaste informatica te verwerven.

Ook voor Switch2IT-student Ben Maes is de boodschap duidelijk: “Het is nooit te laat om de stap te zetten naar de IT. Dankzij het werk/leer-traject dat ik aflegde, heb ik een diploma in de hand dat me bijzonder mooie perspectieven biedt op een interessante carrière”.