White Star Brussel wil toch via burgerrechtbank naar eerste klasse

Print
White Star Brussel wil toch via burgerrechtbank naar eerste klasse

Foto: Kms

White Star Brussel, de kampioen van onze tweede voetbalklasse, wil dan toch zijn licentie voor de eerste klasse behalen voor de burgerrechtbank. Die licentie werd onlangs geweigerd door het Belgisch Arbitragecomité voor de Sport (BAS) waardoor niet WS Brussel, maar Eupen promoveert naar de Jupiler Pro League.

White Star Brussel kroonde zich op de laatste speeldag tot kampioen van tweede klasse, maar kreeg zijn licentie niet toegekend. Eerst niet van de voetbalbond, daarna ook niet in beroep voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport BAS. Om die reden mag het niet promoveren naar eerste klasse en werd het zelfs verwezen naar de hoogste amateurklasse.

Vorige week liet sterke man John Bico op een geanimeerde persconferentie uitschijnen dat hij de handdoek in de ring gooide en zelfs de ploeg wou opdoeken, maar vandaag klinkt een heel ander geluid. In een snoeiharde boodschap op de website haalt de club uit naar onder meer de voetbalbond en tegenstanders Eupen en Roeselare. En laat het weten dat het naar de burgerrechtbank trekt om alsnog een licentie voor eerste klasse te verwerven.

“Ten eerste gaat het hier om een betaling van amper 613,61 euro aan KV Mechelen, waarvoor we geen betalingsbewijs hebben voorgelegd. In april 2015 hebben we nog een waarborg van 5.000 euro gestort op de rekening van de Pro League, om eventuele betalingen te regelen. Het lijkt ons niet meer dan logisch dat die 5.000 euro meer dan voldoende is om die achterstallige betaling in orde te brengen.”

“Een persoonlijke vendetta van Burgemeester Schepmans”

Vooral de Molenbeekse burgemeester Françoise Schepmans is andermaal kop van jut. Volgens White Star Brussel is zij de grote schuldige van het niet behalen van de licentie omdat zij geen akkoord zou hebben gegeven aan de club om ook volgend seizoen in het Machtensstadion te mogen spelen. “Als zij, om redenen die iedereen kent, het huurcontract met de club niet had vernietigd op het exacte moment dat de club voor de licentiecommissie moest verschijnen, dan waren de algemene voorwaarden wel vervuld. Het rapport van het BAS brengt dan ook een fatale slag toe aan de vergeefse pogingen van de burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek om het dossier te laten doodbloeden. Het is een daad van sabotage tegen de club, tegen de belangen van de Molenbeekse jeugd en tegen de lokale economie die geprofiteerd zou hebben van de aanwezigheid van een eersteklasser. Die daad zal beoordeeld worden door de Brusselse rechtbank. Mevrouw Schepmans heeft haar persoonlijke vendetta geplaatst boven de belangen van de Molenbekenaren.”

“De bondsadvocaten kennen hun eigen reglement niet”

“Volgens het BAS hadden we enkele zaken dan weer niet in onze begroting opgenomen, zoals een veldverwarming van 500.000 euro en een afdekzeil voor het terrein van 180.000 euro. Maar er staat nergens in het bondsreglement dat een veldverwarming verplicht is. De bondsadvocaten en Licentiemanager Nils Van Brantegem kennen dus hun eigen reglementen niet. Daarnaast hadden we het afdekzeil wel in onze begroting opgenomen. Volgens ons kost dat afdekzeil ook maar 80.000 euro. Bij die 180.000 euro waarover het BAS en de KBVB praten, gaat het misschien over een afdekzeil van Louis Vuitton, en ook het huren van een afdekzeil is niet verboden.”

“Samenwerking met Chelsea en engagement van Century 21”

De club maakt duidelijk dat de voorheffing, RSZ en BTW in orde zijn. “Onze openstaande schuld is 200.000 euro, dat is dertig keer minder dan Antwerp. We konden een engagementsverklaring voor volgend seizoen voorleggen met Century 21 en een samenwerkingsakkoord met Chelsea, maar ook dat was niet voldoende voor het BAS. Het feit dat we een speler verkocht hadden aan AA Gent, was volgens het BAS een bewijs van onze financiële moeilijkheden.”

En ook Eupen en Roeselare krijgen er flink van langs

“Eupen is er ondanks een investering van vijftig miljoen euro in vier jaar niet in geslaagd om op sportieve wijze de promotie af te dwingen. Binnenkort hebben wij in Parijs een vergadering met hun Qatarese investeerders om hen die incompetentie uit te leggen”, klinkt het, waarna Roeselare een stevige waarschuwing krijgt. “De bestuurders van Roeselare herinneren wij eraan dat de weg van Virton naar Roeselare door Brussel loopt. Het duurt nog lang vooraleer de eerste wedstrijd in 1B gespeeld wordt. Wij zijn geen vogel voor de kat, het gevecht begint nog maar pas.”

Lees de originele verklaring hier.