Steeds meer hulpverleners op cursus zelfverdediging: "Bedreigd met zwaard”

Print
Steeds meer hulpverleners en ambulanciers volgen een cursus zelfverdediging om in geval van nood gepast te kunnen reageren. “Agressie tegen hulpverleners neemt toe, dergelijke bijscholingen zijn een noodzaak geworden”, zegt Dries Deschilder van de Unie voor Ambulanciers.

De brandweer van Tongeren volgde recent nog een cursus rond zelfverdediging en fysiek geweld tegen hulpverleners. Ook medewerkers van de spoeddienst van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kregen een dergelijke cursus, cursus, en sinds kort volgen ook de studenten verpleegkunde van de PXL les. 

“We worden steeds vaker door zorginstellingen en brandweerkorpsen gecontacteerd”, zegt Kris Vankriekelsvenne van het RAID-team in Diepenbeek, een van de weinige Limburgse organisaties die zich specialiseren in lessen zelfverdediging voor verzorgend personeel. Dries Deschilder, voorzitter van de Unie Voor Ambulanciers, bevestigt dat steeds meer van zijn collega’s zichzelf leren verdedigen. “Die lessen zijn helaas bittere noodzaak geworden.”

Messen, vazen, knuppels, de hoge hak van een vrouwenschoen en zelfs een samoeraizwaard. Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt als wapen tegen hulpverleners gebruikt. Daarover leest u vandaag meer in Het Belang van Limburg.