Sporza-website verklaart wielerheld per ongeluk urenlang dood

Doodverklaard en al minuut stilte, terwijl Rik Van Looy nog springlevend is

Print

Urenlang is wielerheld Rik Van Looy (82) onterecht dood verklaard. Het bericht stond sinds zondagavond op de website van Sporza. “Heel vervelend”, geeft de openbare omroep toe. “Door een menselijke fout is het artikel per ongeluk online gezet.” Het gerucht verspreidde zich gisteren sneller dan Rik in zijn beste tijd. Gevolg: tot in Lovendegem hielden renners een minuut stilte.

Schrikken was het, voor wie zondagavond even op Sporza.be ging kijken. “Wielerlegende Rik Van Looy overleden”, stond er te lezen. Het bericht stond urenlang online. “We kregen plots een aantal ongeruste sms’jes”, liet de familie Van Looy gisteren weten nadat onze krant hen op de hoogte bracht. “Bizar, we wisten zelf niet van waar het nieuws kwam. We kunnen wel met zekerheid zeggen: het nieuws klopt niet. Rik is gezond en wel.”

Bij de openbare omroep bekennen ze de blunder. Een menselijke fout. “Van de allergrootste sportsterren houden we een overzichtsartikel achter de hand. Die artikels staan normaal offline en zijn niet te zien voor gebruikers. Het artikel over Rik Van Looy werd al in 2013 aangemaakt. Door een menselijke fout was het bericht toch terug te vinden via zoekfuncties. Het artikel heeft nooit bovenaan op Sporza.be gestaan, de redactie heeft het bericht ook nooit verspreid. Dat zouden we nooit doen zonder de familie te contacteren voor bevestiging”, zegt Hans Van Goethem, woordvoerder van de VRT.

Gênant

Op Facebook en Twitter was er dan al geen houden meer aan. Mensen begonnen het bericht in sneltempo te delen. “Toen een blogger de link vond en begon te delen hebben we de fout ontdekt en het artikel meteen weer offline gehaald. We willen ons hiervoor verontschuldigen”, laat de VRT weten.

Bij een criterium in Lovendegem hebben 27 renners zelfs een minuut stilte gehouden voor de ‘Keizer van Herentals’. “Uit respect voor de wielerheld. Een foutief bericht, zegt u? Ongelooflijk. Vlak voor de koers ging het gerucht van zijn overlijden. We zijn het op internet gaan opzoeken en daar stond het ook. Als organisatie hebben we dan snel beslist om een minuut stilte te houden”, zegt Rudi Segers. “Best gênant nu het niet blijkt te kloppen. Gelukkig leeft Rik nog. Dat is het belangrijkste.”