© Reuters

Gewezen CIA-agent bekent dat hij bijdroeg aan arrestatie Mandela

Een gewezen CIA-agent heeft aan de Britse regisseur John Irvin bekend dat hij een sleutelrol heeft gespeeld bij de arrestatie in 1962 van Nelson Mandela. Hij gaf aan de Zuid-Afrikaanse politie details over zijn verplaatsingen. Dat bericht de Sunday Times zondag.

Donald Rickard, de gewezen CIA-agent, was destijds viceconsul van de VS in Durban. Hij zou tot 1978 gewerkt hebben voor de CIA.

De Britse zondagskrant schrijft dat hij de onthullingen in maart deed, twee weken voor hij zou sterven. De regisseur nam ze op toen hij werkte aan zijn film ‘Mandela’s gun’”. De film gaat over de laatste maanden van het anti-apartheidsicoon in vrijheid, voor zijn arrestatie en opsluiting gedurende 27 jaar. Hij zal deze week tijdens het filmfestival in Cannes vertoond worden.

In het artikel van journalist James Sanders, die zegt dat John Irvin hem vroeg om die elementen te onderzoeken, staat dat de regisseur begin dit jaar naar de VS ging om Donald Rickard te interviewen. De ex-CIA-agent vertelde aan de regisseur hoe Nelson Mandela gearresteerd werd toen hij van Johannesburg naar Durban reisde. “Ik had ontdekt wanneer hij zou aankomen en hoe hij zou reizen. Op dat punt was ik betrokken en het is daar dat Mandela werd opgepakt”, zei Rickard.

Oorlog

Volgens de Sunday Times zei Rickard dat Nelson Mandela “compleet onder controle van de Sovjetunie stond”. “Hij had een oorlog in Zuid-Afrika kunnen uitlokken, de VS hadden zich tegen hun zin moeten mengen en het had slecht kunnen uitdraaien.”

“We stonden aan de rand van de afgrond en het moest stoppen. Dat betekende dat Mandela moest gearresteerd worden. Ik heb er een einde aan gemaakt”, besloot Rickard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer