Diepenbeeks gezin zoekt geld voor Sammy, de eerste diabeteshond van België

Print

Deze hond kan leven van baasje redden. Video: VEK

Diepenbeek - Tien keer per week krijgt ze een hypo, tien keer een hyper. De twee uitersten van diabetes, te veel en te weinig suiker. Soms vallen de aanvallen mee, soms verliest Emily Joris (9) uit Diepenbeek een uur of twee het bewustzijn. De eerste getrainde diabetesmeldhond Sammy moet nu een beetje rust brengen in het gezin. Alleen al door mama en papa te waarschuwen als Emily haar bloedwaarden beginnen te schommelen. Dat vertelden het meisje en haar ouders vorig weekend in HBVL Plus, het weekendmagazine van Het Belang van Limburg. Vrijdag was Emily dan te zien in Het Nieuws op VTM.

Het is vooral de bedoeling van Sammy om te reageren vóór de bloedwaarden uit de hand lopen en de ouders van Emily dus sneller kunnen bijspringen met suiker of insuline. “Want Emily voelt het zelf niet meer  aankomen, haar lichaam is het te gewend door de hoge frequentie.”

Zijn komst moet rust brengen, want soms kan het nog heel snel misgaan. “Zoals een tijdje geleden. Ze was alleen met papa. Ik ben een beetje moe, ik ga even slapen, zei Emily. Papa ging suiker halen, maar zij was al bewusteloos, met stuiptrekkingen. Probeer dan maar eens een noodspuit te zetten. Gelukkig hebben we fantastische buren, mijn man is naar hen gelopen. “Daarom zijn we zo blij met Sammy, we willen dat Emily weer een beetje kind kan zijn. Ook eens naar een verjaardagsfeestje of mee op schoolreis zonder papa of mama als schaduw. Nu merk je toch dat ouders ongerust zijn om haar uit te nodigen."

Benefiet

Maar zo’n hond kost 24.000 euro, voorlopig nog zonder tussenkomst van de overheid. Overmorgen, op zondag 15 mei, organiseren de ouders en sympathisanten dan ook de actie (f)Emily Day. “Zodat Emily opnieuw een beetje kind kan worden", luidt het.

(f)Emily day vindt zondag vanaf 13 uur plaats in buurthuis Terlogt, in de Helstraat in Diepenbeek. Het is de bedoeling om mensen te informeren over diabetes en geld in te zamelen voor de hond. Kaarten kosten 5 euro, kinderen mogen gratis binnen. Met onder meer clown August, Theaterke Straf Poejer, de band Red Stags en een demo van Emily en Sammy. Met suikervrije ijsjes en glutenvrije cupcakes.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio