25 gedetineerden van gevangenis Jamioulx eisen dwangsommen van staat

Print
25 gedetineerden van gevangenis Jamioulx eisen dwangsommen van staat

Staking gevangenis Jamioulx Foto: Photo News

Vijfentwintig gedetineerden van de gevangenis van Jamioulx eisen voor de rechtbank van eerste aanleg van Charleroi in kort geding dat de Belgische Staat veroordeeld wordt tot dwangsommen. Als gevolg van de staking van de cipiers in de gevangenis zijn de detentievoorwaarden er erg verslechterd.

De rechtbank in kort geding hoorde vrijdag de pleidooien van de advocaten van 25 gedetineerden van de gevangenis van Jamioulx. Ze eisen dat de Belgische Staat veroordeeld wordt als de detentievoorwaarden niet verbeteren. Woensdag ging de voorzitster van de rechtbank van eerste aanleg, Monique Levecque, naar de gevangenis om zich van de situatie te vergewissen. Ze kon praten met directieleden en enkele gedetineerden.

Ondanks de goede wil van die eersten, die de verdeling van maaltijden en andere taken op zich zouden nemen, blijft de situatie er verslechteren. Deze week nog bleef een gedetineerde die last had van de warmte urenlang bewusteloos in zijn cel liggen, alvorens hij geholpen werd. Anderen dreigen met zelfmoord.

De advocaten van de eisers pleitten dat hun cliënten onmenselijk en vernederend behandeld worden. De Belgische Staat betwistte dat het om een dringende zaak gaat.

Een uitspraak valt dinsdag.