Proces tegen zuurgooier Delhaize wordt waarschijnlijk in september behandeld

Print
Proces tegen zuurgooier Delhaize wordt waarschijnlijk in september behandeld

Voor de Brusselse correctionele rechtbank is vrijdag het proces ingeleid tegen Jelle F., de verdachte van de zuuraanval op een poetsvrouw van Delhaize. De man moet zich verantwoorden voor moordpoging, afpersing en poging tot afpersing.

De zaak werd meteen uitgesteld naar 27 mei, datum waarop de definitieve kalender voor de behandeling zal vastgelegd worden. De pleidooien zullen naar alle waarschijnlijkheid in september plaatsvinden.

Opgepakt bij wegcontrole

De 42-jarige F. werd in de nacht van 5 op 6 maart 2015 door de Franse politie opgepakt bij een routine wegcontrole in de buurt van Parijs. Het Belgische gerecht was op dat moment al enkele maanden op zoek naar de man die warenhuisketen Delhaize afperste met dreigmails en die de zuuraanval op een poetsvrouw van Delhaize, op 20 februari, had opgeëist. In zijn wagen vond de Franse politie een wapen, een mes en verschillende zogenaamde prepaid-kredietkaarten. Bij nazicht bleek het om de kredietkaarten te gaan die gebruikt werden in de afpersingszaak ten aanzien van Delhaize.

Jelle F. werd aan België uitgeleverd en zit sindsdien in de gevangenis. Volgens de gerechtspsychiaters is de man toerekeningsvatbaar, maar vertoont hij psychopate en antisociale trekken.

Het parket wil op 29 en 30 juni de wetsarts, de gerechtspsychiater en de familie van F. laten getuigen. De verdere behandeling zou dan plaatsvinden begin september. Op 27 mei moet die planning verder vastgelegd worden.

Dreigmails

De zuurgooider stuurde dreigmails naar winkelketen Delhaize en persagentschap Belga op 8 december, bijna drie maanden voor de aanval met zuur, op 20 februari in de Antwerpse Museumstraat. Daarbij raakte een 52-jarige poetsvrouw zwaargewond. Het slachtoffer belandde in een coma, maar is intussen wel aan de beterhand.

De zuurgooier schreef zijn dreigmails in het Engels en ondertekende met een fictieve Arabische voornaam en westerse achternaam. In de berichten gaf hij aan uit te zijn op geld.