Senegalese is eerste vrouwelijke secretaris-generaal van FIFA

Print
Senegalese is eerste vrouwelijke secretaris-generaal van FIFA

Foto: Twitter

De Senegalese Fatma Samoura, een diplomate bij de Verenigde Naties, is aangeduid als nieuwe secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond FIFA. Dat maakte FIFA-voorzitter Gianni Infantino vrijdag bekend op het FIFA-congres in Mexico City.

Samoura is de eerste vrouw én de eerste Afrikaan die het tot nummer 2 bij de wereldvoetbalbond schopt. Al haar voorgangers sinds de oprichting van de FIFA in 1904 waren mannelijke Europeanen. De Belg Louis Muhlinghaus bekleedde de functie als eerste tussen 1904 en 1906.

“Ze is iemand van buitenaf en zal zorgen voor een frisse wind binnen de FIFA”, zei Infantino, die in februari Sepp Blatter opvolgde als voorzitter. “Ze heeft een grote persoonlijkheid en de ervaring om binnen grote organisaties met belangrijke budgetten om te gaan.”

De 54-jarige Samoura heeft geen banden met het voetbal. Ze werkte de voorbije 21 jaar in verschillende functies voor de Verenigde Naties.

Samoura volgt de Duitser Markus Kattner op, die vorig jaar als tijdelijke secretaris-generaal was aangesteld nadat de Fransman Jérôme Valcke in opspraak was geraakt. Valcke is inmiddels voor twaalf jaar geschorst.

FIFA heft schorsing van Indonesië op

Op hetzelfde congres heeft FIFA de schorsing van de Indonesische federatie opgeheven. Koeweit en Benin blijven wel geschorst. Indonesië werd vorig jaar door de FIFA geschorst, omdat de politiek zich bemoeide met de nationale competitie. Onderdeel van de schorsing was dat de nationale ploeg, die toen onder leiding stond van de Nederlandse bondscoach Pieter Huistra, geen internationale wedstrijden mocht spelen en werd uitgesloten van de WK-kwalificatie. Indonesië mocht begin dit jaar ook niet meestemmen in de verkiezing van een nieuwe voorzitter, net zo min als het eveneens geschorste Koeweit.

De schorsing van Koeweit blijft wel in stand. Benin werd eerder deze week ook geschorst, omdat de overheid zich te veel zou bemoeien met de nationale voetbalbond.

Kosovo en Gibraltar zijn aanvaard als nieuwe FIFA-leden

Kosovo en Gibraltar mogen zich dan weer officieel het 210e en 211e lid van de wereldvoetbalbond noemen. 141 leden stemden voor de toetreding van Kosovo, 23 wezen het af. Gibraltar kreeg 172 stemmen voor en 12 tegen. Tien dagen geleden werd Kosovo ook al opgenomen in de Europese voetbalbond UEFA. Gibraltar maakt sinds 2013 deel uit van de UEFA.

Servië herhaalde vrijdag Kosovo niet te erkennen, en kondigde aan naar het internationaal sporttribunaal TAS te stappen.
Door de goedkeuring mogen de landen deelnemen aan de voorronde van het WK 2018. De UEFA moet bepalen in welke groepen ze terechtkomen. De loting vond immers al plaats. België zit in een poule met Bosnië-Herzegovina, Griekenland, Estland en Cyprus.