Pro League in actie: strengere licentieregels en aanpassing bekerformat

Print
Pro League in actie: strengere licentieregels en aanpassing bekerformat

Foto: Photo News

De Pro League, die de belangen van de eersteklassers behartigt, wil aanpassingen doorvoeren aan de procedures in het kader van de toekenning van de licenties voor het profvoetbal. Dat heeft voorzitter Roger Vanden Stock vrijdag bekendgemaakt in een persbericht, nadat de Raad van Bestuur van de Pro League zijn maandelijkse vergadering had gehouden.

“De Raad van Bestuur zal twee aanpassingen aan het reglement van de Belgische voetbalbond (KBVB) voorleggen aan de Algemene Vergadering”, klinkt het. De Pro League wil de controle van de oorsprong van de fondsen die ter beschikking worden gesteld van de clubs verscherpen. Die fondsen staan borg voor de continuïteit voor de club, wat een belangrijk element is om een licentie te bemachtigen. WS Brussel kreeg medio april geen toestemming van de Licentiecommissie om in 1A of 1B te voetballen, mede omdat de continuïteit van de kampioen in tweede klasse niet gegarandeerd kon worden. Ook het BAS kwam tot die conclusie.

Komaf maken met geschorste trainers die vanuit tribunes instructies geven

De Pro League wil ook de reglementen wijzigen, zodat trainers die een schorsing uitzitten niet langer vanuit de tribunes instructies kunnen geven aan hun assistenten in de dug-out of hun spelers op het terrein. "We willen de Bondsregels wijzigen. Net als spelers die een rode kaart hebben, moeten leden van de technische staf hun schorsing effectief uitzitten. Dat wil zeggen dat trainers niet langer vanuit de tribunes kunnen coachen", verklaarde Ludwig Sneyers, directeur-generaal van de Pro League. "We zullen dat duidelijk opnemen in de reglementen, zodat er geen enkele manier is om de nieuwe regels te omzeilen." Op 7 juni komt de Algemene Vergadering van de KBVB samen. De Pro League zal dan zijn voorstellen tot reglementswijziging voorleggen.

Daarnaast wenst de Pro League ook een intern reglement op te stellen om de terreinen van clubs in Play-off I te optimaliseren. "Onze velden zijn van een goed niveau. Dertig jaar geleden zag je in dit stadium van de competitie bijna geen grasspriet meer op de velden. Toch zijn er door omstandigheden nu ook soms moeilijk bespeelbare terreinen", geeft Sneyers toe. "Ook de velden van onze profclubs moeten steeds beter worden, we zien nog marge voor progressie."

Splitsing van de arbitrage

“De Pro League wenst de splitsing van de arbitrage (professioneel en amateurvoetbal) te versnellen. De Pro League kan evenwel akkoord gaan met een (semi)professioneel arbitrage van haar competities op voorwaarde dat er een visie wordt voorgelegd om het niveau te verhogen”, klinkt het. “Het management van de Pro League werd gevraagd om tegen de herfst een onderzoek uit te voeren naar de mogelijke invoering van een intern reglement gebaseerd op de Financial Fair Play van de UEFA.”

Ten slotte heeft de Raad van Bestuur een financiële ondersteuning goedgekeurd aan de Belgian Homeless Cup in het kader van haar community beleid. De laatste editie van het voetbaltoernooi voor dak- en thuisloze mensen vond plaats in het park De Bruul in Leuven op 20 april.

Croky Cup

De KBVB heeft de Pro League ook officieel belast met de commercialisatie en het aanbieden van de mediarechten van de Beker van België voor een periode van zes seizoenen. "De Pro League vindt de media uitstraling van de editie 2015-2016 alvast geslaagd! Onderzoek wijst uit dat er een visibiliteitsstijging van 30% was ten opzichte van de vorige editie. Op elk niveau van deze competitie was er een perfecte samenwerking met de clubs en het partnership met de nieuwe hoofdsponsor Croky is een succes", aldus gedelegeerd bestuurder Pierre François.

Eerder aanvaardde de Nationale Studiecommissie, het regelgevende orgaan van de KBVB, op vraag van de Pro League om amateurclubs automatisch thuisvoordeel te geven tot de kwartfinales. Vanaf volgend seizoen bekampen amateurploegen in de vijfde ronde, de zestiende finales en de achtste finales van de Corky Cup de 24 profclubs uit 1A en 1B altijd in eigen huis.

"De Pro League heeft ook de verdeling van de tv-gelden en commerciële gelden bekrachtigd over de 32 clubs die uitkomen vanaf de 16e finales van de Croky Cup. Zonder in de detail te treden, zullen de clubs die uitgeschakeld werden in de 16e finales dit seizoen een bedrag toegekend krijgen van 7.000€ ipv 3.481€ in het seizoen 2014-2015. Dit is een stijging van 100% waar de penningmeesters van de amateurclubs zeer tevreden mee zullen zijn", besluit de Pro League, die de belangen van de eersteklassers behartigt.

Begin juni zal de Pro League de kalender voor het seizoen 2016-2017 uit de doeken doen. De competitie gaat een week na de Belgische Supercup (23 juli) van start in het laatste weekend van juli.