Feestje bij Lotto: Greipel zorgt voor drie op een rij (en Wellens fietst Cunego uit bergtrui)

Print

André Greipel heeft de zevende rit in de Ronde van Italië gewonnen. De Duitse sprinter van Lotto-Soudal kwam in een massasprint terug uit verloren positie en kroonde zich tot meest succesvolle Duitser aller tijden in de Giro. Nog meer goed nieuws voor Lotto: Tim Wellens pakte op de eerste klim van de dag twee punten meer dan Damiano Cunego, en pakt zo de leiding in het bergklassement.

De zevende etappe van deze Giro was op papier weer een sprintetappe, met 211 golvende kilometers tussen Sulmona en Foligno. Toch lagen er vandaag twee obstakels op het parcours: al vroeg een klim van tweede categorie, en halfweg een helling van vierde categorie. Dat bleek van belang, want het betekende dat Tim Wellens een gooi kon doen naar de bergtrui. Hij begon de etappe met 17 punten in het bergklassement, eentje minder dan Damiano Cunego.

Strijd om bergtrui

De etappe leek in eerste instantie een vooraf geschreven script te volgen, met een vroege vlucht meteen na de officiele start: Stefan Küng (BMC Racing), Jay McCarthy (Tinkoff) en Patrick Gretsch (AG2R) kregen immers een vrijgeleide van het peloton. Maar dat was niet naar de zin van Cunego, die in de aanloop naar de Svovolte di Popoli (tweede categorie) naar de vluchters probeerde te wippen om zijn blauwe trui te versterken. Zonder succes: de Italiaan waaide terug naar het peloton. Het brak hem ook zuur op: na de passage van de drie vluchters verloor Cunego (met 2 punten) de sprint om de vierde plaats van... Tim Wellens, die vier punten pakte en zich zo virtueel in de blauwe trui hijsde.

Het strijdgewoel in het eerste koersuur bleek te veel voor de sprinters, en het peloton werd in twee stukken gereten. Een eerste groep met Wellens en verder ook Tom Dumoulin, Bob Jungels, Ryder Hesjedal, Damiano Cuengo, Vincenzo Nibali, Rafal Majka, Domenico Pozzovico en Alejandro Valverde liet zich niet verrassen, de sprinters volgden op een kleine afstand.

Tempo omhoog, tempo omlaag

Dat eerste peloton raapte ook al snel de drie vluchters op. Te snel, volgens het scenario, en dus mocht de indrukwekkende Küng een nieuwe uitval op poten zetten. Ditmaal kreeg hij het gezelschap van Axel Domont (AG2R), Giulio Ciccone (Bardiani Valvole), Stefan Denifl (IAM Cycling), Ilia Koshevoy (Lampre) en Daniel Martínez (Wilier Triestina), en het zestal reed een respectabele voorsprong bij elkaar.

Feestje bij Lotto: Greipel zorgt voor drie op een rij (en Wellens fietst Cunego uit bergtrui)

Tot opluchting van de sprinters, want het tempo in het eerste peloton daalde daarop fors, waardoor we een grote samensmelting kregen. De rust keerde weer in het peloton, om enkel verstoord te worden door een zware val van Javier Moreno (Movistar). De Spanjaard moest met de ziekenwagen afgevoerd worden.

Op 40 kilometer van de finish volgde nog een colletje van vierde categorie. Cunego stuurde nog een ploegmaat naar de kop van het peloton in een laatste poging om in het blauw te blijven, maar dat bleek gezien de kloof van anderhalve minuut op de zes leiders te weinig te laat: de vogels (en de punten) waren gaan vliegen.

Küng is een taaie

Tot zover de strijd om het blauw, op 30 kilometer van de meet begon de voorbereiding van de massasprint: nadat Marcel Kittel (Etixx Quick-Step) zijn kleinde achterstand opgelopen op de klim had goedgemaakt, begonnen de sprintersploegen het tempo op te trekken. De vluchters waren vogels voor de kat, enkel de Zwitser Küng bleek verrassend taai en werd pas 8 kilometer voor de meet opgeraapt. Hij werd uiteraard beloond met de prijs voor de strijdlust.

Keken we al uit naar een duel tussen topsprinters Kittel en Greipel, dan bleken we er vijf kilometer voor de meet aan voor de moeite: Kittel had mechanische pech, moest van fiets wisselen en zag zijn winstkansen verdwijnen als sneeuw voor de Italiaanse sole. Sean De Bie en Jurgen Roelandts leken Greipel vervolgens perfect te piloteren, maar de Gorilla liet zich insluiten en leek in een verloren positie te zitten. Caleb Ewan zag zijn ploegmakkers van Orica-GreenEdge goed werk leveren en werd perfect afgezet om de sprint aan te gaan tegen Nizzolo en Modolo. Maar dat  was buiten Greipel gerekend: in de slothectometers sprong hij als een duivel uit een doosje voorbij de verzamelde concurrentie, die uiteindelijk zelfs niet op de finishoto stond. Giacomo Nizzolo werd tweede, Sacho Modolo derde.

Greipel is zo de meest succesvolle Duitser aller tijden in de Giro, en bezorgt zijn ploeg zo een derde ritzege op rij: de Gorilla won woensdag ook al de vijfde etappe in Benevento, donderdag was Tim Wellens aan het feest in Roccaraso. De Nederlander Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) behoudt de roze leiderstrui, maar verder gaan alle truien naar Lotto-Soudal: Greipel kreeg ook de puntentrui, Wellens mocht op het podium met de bergtrui en het feestje werd compleet toen ook nog eens de volledige ploeg op het podium mocht als leider in het ploegenklassement.

Morgen/zaterdag staat de achtste etappe op het programma. Het peloton fietst dan van Foligno naar Arezzo (186 km), waar op het eind de renners een klim van tweede categorie wacht, de Alpe di Poti, met 6,4 km over onverharde wegen. Al kan één en ander nog rechtgezet worden nadien in de 18 km richting finish.
 

Top 10:

1. André Greipel (Dui/LTS) de 211.0 km in 5u01:08 (gem. 42.04 km/u)
2. Giacomo Nizzolo (Ita/TFS) op 5u01:08
3. Sacha Modolo (Ita/LAM) 5u01:08
4. Caleb Ewan (Aus/OGE) 5u01:08
5. Enrico Battaglin (Ita/TLJ) 5u01:08
6. Matteo Trentin (Ita/EQS) 5u01:08
7. Alexander Porsev (Rus/KAT) 5u01:08
8. Alexey Tsatevich (Rus/KAT) 5u01:08
9. Nicola Ruffoni (Ita/BAR) 5u01:08
10. Elia Viviani (Ita/SKY) 5u01:08

Bekijk hier de volledige rituitslag!