Food

Eerste supermarkt met 100% Belgische producten opent deuren

Print
Eerste supermarkt met 100% Belgische producten opent deuren

Foto: *

Vanaf volgende week kan je in de Matongéwijk in Brussel terecht in Belgomarkt, een supermarkt met uitsluitend Belgische producten. De eerste van zijn soort in België. 'We willen dat onze klanten 95 procent van hun boodschappen bij ons vinden. Voor bananen of rijst moet je uiteraard naar een andere winkel', zeggen initiatiefnemers.

Met BelgoMarkt, een project dat al twee jaar geleden begonnen is, wouden drie jonge initiatiefnemers consumenten aanzetten tot het aankopen en gebruiken van lokale producten. Of je in zo'n winkel alles kan vinden? 'We willen dat onze klanten 95 procent van hun boodschappen bij ons vinden. Voor bananen of rijst moet je uiteraard naar een andere winkel', zeiden de initiatiefnemers in februari in ene interview met De Standaard. 

Bio kan, hoeft niet

Meer dan de helft van het aanbod zal ook biologisch geteeld zijn, zonder enige bewaarmiddelen.‘Voor ons is het belangrijk dat de afstand tussen producent en consument zo klein mogelijk is‘, zei Mélanie Mikiels, een van de drie initiatiefnemers. Een ander motief is het stimuleren van de Belgische economie. 

'Bio kost doorgaans een pak meer omdat de producenten heel wat geld moeten betalen voor het label en de studies die aantonen dat ze aan alle voorwaarden voldoen. Tegelijk laat de Europese regelgeving toe om producten als bio aan te bieden die bewaarmiddelen bevatten en op een industriële manier geproduceerd werden. Dat druist in tegen onze filosofie. Wij staan voor artisanaal en Belgisch', aldus Mikiels. 

Aanbod

Het aanbod zal niet enkel bestaan uit voedsel, maar ook cosmetica en allerlei huishoudproducten zullen er te koop zijn. Vanaf volgende week liggen er zo'n 600 producten van 90 Belgische leveranciers in de winkelrekken van Belgomarkt. De bedoeling is om tegen eind juni uit te breiden naar 800 producten van 100 leveranciers, aldus de initiatiefnemers. 

Dinsdag 17 mei opent de eerste vestiging van BelgoMarkt de deuren in de Dublinstraat in Elsene. 

 


De initiatiefnemers van Belgomarkt. 

Niet te missen