Aantal aankomende migranten in Griekenland daalde in april met 88 procent

Print
Aantal aankomende migranten in Griekenland daalde in april met 88 procent

Foto: AP

Het aantal migranten en asielzoekers die in april in Griekenland zijn aangekomen, is met bijna 88 procent gedaald. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) werden er in april 3.360 personen geregistreerd, tegenover 26.971 in maart.

“Deze daling is het gevolg van verschillende factoren, waaronder het akkoord tussen de Europese Unie (EU) en Turkije en de strengere grenscontroles”, die worden uitgevoerd door Macedonië. Dat meldde Frontex, het Europese grensbewakingsagentschap, vrijdag in een verklaring.

Frontex benadrukte dat de Syriërs nog steeds het grootste aandeel vormen, voor de Pakistanen, Afghanen en Irakezen.

Volgens Frontex en de IOM was het aantal migranten en asielzoekers die in april in Italië aankwamen hoger dan in Griekenland. Dat is de eerste keer sinds juni 2015.

Begin mei ontving Zwitserland voor het eerst tien vluchtelingen uit Italië. Dat zei de Europese Commissie vrijdag. Die ondersteuning door het land, dat geen lid is van de Europese Unie, gebeurt in het kader van het Europese programma over de herverdeling van de vluchtelingen.

In 2015 kwamen meer dan een miljoen migranten en vluchtelingen aan in de EU. Het merendeel waren Syriërs die langs Griekenland de EU binnenkwamen.

Om die toestroom af te remmen, sloten de EU en Turkije een overeenkomst af die voorziet in de terugkeer naar Turkije van alle migranten die sinds 20 maart in Griekenland zijn aangekomen en geen asielaanvraag deden of van wie de aanvraag werd afgewezen.