13 dingen die je écht niet mag doen op vrijdag de dertiende

Print
13 dingen die je écht niet mag doen op vrijdag de dertiende

Foto: Archief

Vandaag is het vrijdag de dertiende, een dag waarop je beter niet buitenkomt zonder uit je doppen te kijken. Bijgeloof wordt steeds vaker weggelachen. We zijn het er allemaal redelijk over eens dat op vrijdag de dertiende de hemel niet op onze hoofden zal vallen. Toch vermijden we vandaag massaal bepaalde activiteiten en bezigheden, "want je weet maar nooit". Dit zijn de dertien dingen die je écht moet vermijden vandaag.

1. Een zoutvaatje omstoten

Een zoutvaatje omstoten, brengt ongeluk. Als het toch zou gebeuren, gooi het zout dan over je linkerschouder. Als je dat niet doet, ben je voor eeuwig vervloekt.

2. Onder een ladder doorlopen

De meeste mensen lopen in een boogje rond een ladder die tegen een muur staat, al is het maar om te vermijden dat je een pot met verf op je hoofd krijgt. Het bijgeloof dat onder een ladder doorlopen ongeluk brengt, komt vanuit het Christendom. Een ladder die tegen een muur staat, maakt de vorm van een driehoek, het symbool van de heilige Drievuldigheid. Vroeger was onder een ladder doorlopen dus erg oneerbiedig en werd je zelfs gezien als iemand die de duivel vereert. 

3. Speerwerpen

Op vrijdag de dertiende kan je best niet gaan speerwerpen, noch meedoen aan een athletiekwedstrijd. De Fin Pero Pitkamäki negeerde dat advies en deed op vrijdag 13 juli 2007 mee aan de Golden League Meeting voor athletiek. Hij gooide zijn speer een knappe tachtig meter ver, maar wel recht in de zij van verspringer Salim Sidr. Die overleefde het incident nipt. 

4. Een paraplu openen in huis

Een paraplu binnenshuis openen is gevaarlijk. Je zou er niet alleen iemands oog mee kunnen uitsteken, het zou ook ongeluk brengen. 

5. Een etentje met dertien

Organiseer vanavond een etentje voor twaalf of voor veertien gasten, maar niet voor dertien. De dertiende gast aan de tafel van Jezus' laatste avondmaal was verrader Judas. Een diner voor dertien personen zou dus ongeluk brengen. 

6. Reizen

Reizen doe je best niet op vrijdag de dertiende. Tal van crashes gebeurden namelijk net op die dag. Zo kapseisde het cruiseschip Costa Concordia op vrijdag 13 januari 2012. Het schip sloeg lek omdat de kapitein naar eigen zeggen afgeleid was. 32 mensen kwamen om het leven. 

Op vrijdag 13 oktober 1972 gebeurden er twee vliegtuigrampen op dezelfde dag. In het Andesgebergte stortte een vliegtuig neer. Zestien overlevenden moesten 72 dagen wachten vooraleer ze gevonden werden. Om in leven te blijven, moesten ze het vlees van de lijken van de andere passagiers opeten. Ook in Moskou was er een vliegtuigcrash, waarbij alle 174 inzittenden om het leven kwamen. 

7. Thuisblijven

Als je je wilt verstoppen voor al het ongeluk op vrijdag de dertiende, denk je beter twee keer na. Toen een Roemeen in 2004 op vrijdag 13 augustus besloot thuis te blijven uit schrik voor ongeluk, werd hij gestoken door een giftige wesp. Hij overleed in zijn bed. Van ironie gesproken. 

8. Een uil naar je laten kijken

Op vrijdag de dertiende laat je maar beter je rolluiken naar beneden. De mythe zegt namelijk dat een uil die door een raam naar je kijkt, de voorbode is van slecht nieuws.

9. Aan de verkeerde kant uit bed stappen

Het zou ongeluk brengen als je aan de "verkeerde" kant uit je bed stapt. Je stapt dus best aan dezelfde kant uit je bed als je er de avond ervoor in ging. 

10. In de buurt van spiegels komen

Als je een spiegel breekt, ben je gedoemd voor zeven jaar. Maar wist je ook dat je je spiegels beter gewoon volledig bedekt vandaag? Zieke mensen zien in de reflectie namelijk de dood die hen besluipt. 

11. Geeuwen

Geeuwen doe je beter niet vandaag. Als het je toch even te veel wordt, hou dan zeker je hand voor je mond. Dat is niet alleen belangrijk voor de goede manieren, maar ook om demonen of zelfs de duivel uit je lichaam te houden. 

12. Scheel kijken

Als je scheel kijkt op vrijdag de dertiende, zouden je ogen zo blijven staan. 

13. Naar de maan kijken

De maan is veranderlijk en wispelturig en heeft daarom de reputatie van onbetrouwbaar te zijn. Naar de maan kijken op vrijdag de dertiende kan dus ongeluk brengen. Je kijkt dus best niet naar boven als je vanavond nog durft buiten te komen. 

Maar het is niet allemaal kommer en kwel vandaag. Er zijn ook enkele voorzorgsmaatregelen die je kan nemen om het geluk een handje te helpen. Stap uit bed aan de rechterkant, niet aan de linker. Kies vandaag eens voor een rode onderbroek, want rood zou de kleur van het geluk zijn. Draag je geluksbrenger heel de dag bij je. Schrap ten slotte de grote lenteschoonmaak uit je agenda als die vandaag gepland stond: een bezem vasthouden, de lakens verversen en de was doen zouden ongeluk brengen.