Landelijke radio’s moeten van analoog naar digitaal

Landelijke radio’s moeten van analoog naar digitaal

Minister van Media Sven Gatz Foto: Photo News

Alle landelijke radio’s zullen de stap moeten zetten van analoog (FM) naar digitaal (DAB+). In afwachting wordt de FM-frequentie van de drie private landelijke radiozenders (Nostalgie, Joe FM en Q Music) tijdelijk met vier jaar verlengd.

De lokale radio’s zullen op de FM-band blijven, maar krijgen meer ademruimte. Verder moet er een einde komen aan het fenomeen van de ketenradio’s zoals TOPradio en Club FM. In ruil komt er ruimte voor “commerciële netwerkradio’s met een semi-landelijke dekking”. Dat staat in een conceptnota van minister van Media Sven Gatz (Open Vld) die is goedgekeurd door de Vlaamse regering.

Volgens het mediadecreet moeten de vergunningen van de particuliere landelijke en lokale radio’s tegen 2018 worden vernieuwd. In een nota zet mediaminister Sven Gatz zijn plannen uiteen.

Digitaal

Gatz trekt de digitale kaart. Na de digitalisering van het televisielandschap is nu het radiolandschap aan de beurt. De overstap moet de geluidskwaliteit bevorderen want DAB+ is niet storingsgevoelig zoals FM.

Momenteel zijn enkel de zenders van de openbare omroep en enkele commerciële zenders digitaal te beluisteren. Bedoeling is dat over enkele jaren alle landelijke radiozenders enkel nog digitaal te beluisteren zullen zijn. Wanneer de analoge ‘switch off’ zal gebeuren, hangt af van de snelheid waarmee DAB+ terrein wint, maar er wordt gemikt op 2022-2023. In de conceptnota is sprake van het moment waarop DAB+ een bereik heeft van 50 procent (nu is dat zo’n 4 procent) waarna men nog twee jaar tijd zou krijgen voor de overstap. In Europa is Noorwegen de koploper op het vlak van digitale radio. Daar gaat de stekker in 2017 definitief uit de FM. Ook andere landen maken in de komende jaren de ‘switch off’.

In Vlaanderen krijgen de drie landelijke private radio’s (Nostalgie, Joe FM en Q Music) - die nu nog niet digitaal uitzenden - in afwachting van die ‘switch off’ een verlenging van hun FM-vergunning met vier jaar. “Ze moeten zich in die tijd voorbereiden op een digitale toekomst”, klinkt het.

Om iedereen vlot de stap naar digitale radio te laten zetten, start Gatz overleg met de elektrobedrijven en de autosector. In tegenstelling tot het buitenland zijn er in ons land nog maar weinig auto’s standaard uitgerust met digitale radio. Er zijn enkele merken die dat wel doen, maar bedoeling is om een tandje bij te steken. Ook de consument zal via campagnes aangespoord worden de stap naar digitaal te maken. “Een digitaal toestel kost maar 30 euro. Dat maakt de drempel veel minder hoog dan bij een digitaal televisietoestel of een tablet”, aldus minister Gatz.

Erkenningsronde

Voor de lokale radio’s komt er wel een nieuwe erkenningsronde. Zij blijven op de FM-band. Maar de frequenties van de lokale zenders zullen wel in frequentiepakketjes gebundeld worden. Dat moet een bredere dekking en een groter bereik opleveren. Hun vergunning behoudt de normale duur van negen jaar.

Verder moet er een einde komen aan het fenomeen van de ketenradio’s. Denk bijvoorbeeld aan TOPradio of Club FM. Dat zijn radio’s die gegroeid zijn door het opkopen van lokale frequenties.

Bedoeling is dat er een alternatief komt via zogenaamde commerciële netwerkradio’s. Het zou dan gaan om een viertal van dergelijke netwerkradio’s, elk met een eigen profiel. Dat profiel moet nog vastgelegd worden. Minister Gatz geeft zelf een mogelijk voorbeeld. “Er is vaak sprake van een soort ‘unserved audience’ in Vlaanderen, met name voor het Vlaamse populaire lied. Misschien is dat een optie”.

Het kan zijn dat er bij die commerciële netwerkradio’s ook een profiel komt waarvoor ketens als TOPradio en Club FM kunnen kandideren, maar het is niet de bedoeling om alle ketenradio’s op die manier op te vissen, zo is te horen.

De commerciële netwerkradio’s krijgen in een eerste fase een semi-landelijke dekking (met een bereik van 60 tot 80 procent van Vlaanderen), maar schakelen nadien ook over naar DAB+ en krijgen zo ook een landelijke dekking.

Belga