Abdeslam gebruikte prepaid kredietkaart van bpost om zich te verplaatsen

Print
Abdeslam gebruikte prepaid kredietkaart van bpost om zich te verplaatsen

Foto: Nieuwsblad

Salah Abdeslam gebruikte in de weken en maanden voor de aanslagen in Parijs een anonieme prepaid kredietkaart van bpost om zich te verplaatsen doorheen Europa. Dat heeft topman Philippe de Koster van de witwascel vrijdag gezegd in de Kamer. Hij stak daarop een vurig pleidooi af om ook die prepaidkaarten zo snel mogelijk af te schaffen.

De federale ministerraad gaf vrijdag groen licht aan het verbod op anonieme simkaarten voor gsm’s. Dat moet het terroristen moeilijker maken om ongestoord met elkaar te communiceren op afstand.

Gaat het om de financiering van terrorisme, dan zijn anonieme prepaid kredietkaarten minstens zo gevaarlijk, vindt de Koster. “Die kaarten zijn het instrument bij uitstek dat gebruikt wordt door terroristen”, klonk het.

Ook Abdeslam maakte er handig gebruik van, onthulde de Koster. Hij kreeg dat nieuws enkele dagen na de aanslagen van zijn Luxemburgse tegenvoeter, aangezien bpost het beheer van die elektronische betalingen aan een Luxemburgse vennootschap heeft toevertrouwd.

De witwascel heeft daarop onmiddellijk alle gegevens opgevraagd bij bpost, wat heel wat nuttige informatie opleverde over de handel en wandel van Abdeslam doorheen Europa in de weken en maanden voor de aanslagen in Parijs.

Een zichtbaar verontwaardigde de Koster kan geen enkel begrip opbrengen voor het commerciële beleid van bpost rond die kaarten. “Wanneer ik naar de post ga, krijg ik vaak de vraag of ik geen prepaid kredietkaart wil voor mijn kleinkinderen. Bpost maakt daar nog steeds reclame voor, terwijl dat zo gevaarlijk is”, hekelde hij.

Ook winkelketens bieden trouwens veel te vlot anoniem consumentenkrediet aan, vindt de topman van de witwascel. “We zeggen hen dat dit gevaarlijk is, maar ze willen het niet begrijpen”, betreurde de Koster. “Ik heb al tegen de federale procureur gezegd dat hij misschien maar eens een topman van een groot bedrijf moet aanhouden voor de directe financiering van terrorisme. Misschien zullen ze het dan wel begrijpen”, knipoogde hij nog.