Twintig extra scholen kunnen onderwijs voor kinderen met autisme organiseren

Print
Twintig extra scholen kunnen onderwijs voor kinderen met autisme organiseren

Foto: ss

Vanaf september zullen er 20 extra scholen zijn waar normaal begaafde kinderen met autisme les kunnen volgen. Dat brengt het totale aantal scholen met het zogenaamde type 9-onderwijs op 186. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist op voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits. Met de 20 extra scholen wil Crevits de bestaande “blinde vlekken” wegwerken.

Bij de start van het M-decreet vorig jaar werd ook meteen een nieuw onderwijstype in het buitengewoon onderwijs in het leven geroepen. Dat type (type 9) is bedoeld voor normaal begaafde kinderen met autisme. Kinderen met autisme en een verstandelijke beperking blijven terecht kunnen in het type 2 van buitengewoon onderwijs.

Vorig schooljaar kregen 166 scholen uit het buitengewoon onderwijs de toelating om type 9-onderwijs te organiseren. Momenteel zitten er 1.861 kinderen in type 9 in het basisonderwijs en 1.093 kinderen in type 9 in het secundair onderwijs.

Maar er waren nog wat “blinde vlekken” in het aanbod, erkent minister van Onderwijs Hilde Crevits. Door nu 20 extra scholen te laten starten met type 9 moeten die weggewerkt worden. De 20 scholen zijn verspreid over heel Vlaanderen, maar het grootste aantal ligt in Oost-Vlaanderen omdat de blinde vlek daar het grootst bleek.