Anderhalf miljoen Vlamingen wonen samen met ouders of volwassen kinderen

Print
Anderhalf miljoen Vlamingen wonen samen met ouders of volwassen kinderen

Foto: ss

Anderhalf miljoen Vlamingen wonen samen met hun ouders of meerderjarige kinderen en aan dat fenomeen wordt onvoldoende aandacht besteed. Dat stelde Dirk Luyten, doctor in de sociale wetenschappen en medeauteur van het boek “Zoals het klokje thuis tikt”, dat vrijdag werd voorgesteld op een studiedag over samenhuizen van volwassen kinderen met hun ouders. Die werd georganiseerd door het Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (HIG) in het kader van de Internationale Dag van het Gezin.

“Men realiseert zich niet hoeveel volwassenen vandaag al samenhuizen”, zei Dirk Luyten. Dat aantal vertaalt zich in 18 procent van de Vlaamse huishoudens en dus een vijfde van de woningen in Vlaanderen.

“Er wordt vandaag al nagedacht over integrerend wonen en verschillende vormen van samenwonen. Maar misschien moeten we eerst kijken hoe de situatie vandaag is en met die inzichten verder werken”, zei Luyten.

“Hotel Mama”

In 43 procent van de Vlaamse huishoudens is minstens een van de inwonende kinderen ouder dan 25. “ ‘Hotel mama’ is een massaal fenomeen in Vlaanderen, maar dat betekent niet altijd dat de kinderen enkel thuis wonen. Vaak wonen ze op verschillende plaatsen of zitten ze tijdens de week op kot”, aldus Luyten.

In vergelijking met 20 jaar geleden is er bij de jongste groep meerderjarigen een stijging van het aantal thuiswonenden. Ook blijkt het geslacht een invloed te hebben. Vrouwen wonen minder lang thuis dan mannen, omdat ze op jongere leeftijd het huis verlaten om zelf een gezin te starten.