Brusselse politie moedigt slachtoffers homohaat aan om klacht in te dienen

Print
Brusselse politie moedigt slachtoffers homohaat aan om klacht in te dienen

Foto: BELGA

Naar aanleiding van de PrideParade op zaterdag 14 mei willen de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur en de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene slachtoffers van homohaat aanmoedigen om klacht in te dienen. “We nemen de identificatie en de registratie van discriminatie en geweld omwille van seksuele voorkeur en genderidentiteit zeer ernstig”, verklaart korpschef Guido Van Wymersch.

De politie zal dit jaar in samenwerking met de Rainbow Cops met een informatiestand aanwezig zijn op het evenement. Met hun aanwezigheid willen ze de boodschap brengen dat uitingen van homohaat doeltreffender moeten bestrijd worden. De hoeveelheid klachten stijgt niet, maar de statistieken geven geen realistisch beeld van het aantal aanrandingen, omdat slechts weinig slachtoffers een klacht durven indienen en zich vaak schamen voor hun seksuele voorkeur.

Om de doelstelling te verwezenlijken, hebben de stad Brussel en de politiezone verschillende sensibiliseringsmaatregelen ingevoerd. Zo werd er een referentiepersoon aangesteld, werden de politiezones gesensibiliseerd en werd er voor beide landstalen een e-mailadres aangemaakt waar slachtoffers terechtkunnen. De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene nam dit jaar ook voor de tweede keer deel aan de campagne All Genders Welcome aan de hand van originele affiches die het recht illustreerden om seksuele voorkeur te uiten in de openbare ruimte.