Strafklacht tegen onmenselijke behandeling tijdens staking in gevangenissen

Print
Strafklacht tegen onmenselijke behandeling tijdens staking in gevangenissen

Foto: Photo News

De Franstalige Ligue des droits de l’Homme heeft vrijdag bij de procureur-generaal van Brussel een klacht ingediend tegen premier Charles Michel en minister van Justitie Koen Geens voor onmenselijke en vernederende behandelingen door uitblijven van handelen en wegens het niet-verlenen van hulp aan personen in nood. Dat heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt. De klacht heeft te maken met de staking van de cipiers die sinds 25 april aan de gang is in meerdere Brusselse en Waalse gevangenissen.

De LDH voert aan dat haar beslissing in verhouding staat tot “de inzet en afgemeten is aan de inertie van deze regering en de regering die haar is voorafgegaan”. Volgens de organisatie werden alle rechtsmiddelen uitgeput voor deze strafklacht. De liga wil de regering voor “haar verantwoordelijkheden plaatsen, via de leider van de regering, verantwoordelijk voor het besparingsbeleid dat wordt opgelegd onder meer aan de strafinrichtingen, en de minister van Justitie, instemmend uitvoerder van een beleid dat vergelijkbaar is met het niet-verlenen van hulp aan een persoon in nood”.

De liga is van oordeel dat de gezondheid, zowel fysiek als mentaal, van de gedetineerden ernstig in gevaar wordt gebracht door het immobilisme van de regering. Voor Alexis Deswaef, voorzitter van de Franstalige mensenrechtenliga, is het “hoog tijd dat de regering politiek en budgettair investeert in een nieuw strafrechtelijk beleid en menswaardige opsluiting”.

Sinds 25 april om 22 uur wordt in meerdere Waalse en Brusselse gevangenissen gestaakt door de cipiers. Door die staking is België al meermaals veroordeeld wegens schending van de rechten van de gedetineerden. De Liga voor Mensenrechten is niet betrokken bij deze klacht en was er niet van op de hoogte, zo zei voorzitter Jos Vander Velpen desgevraagd.