Luc Nilis in biografie: "Gerets heeft mij van dag één proberen te manipuleren"

Print
Luc Nilis in biografie: "Gerets heeft mij van dag één proberen te manipuleren"

Foto: PN

Zonhoven - In zijn biografie 'De Waarheid: Luc Nilis spreekt', haalt de Zonhovenaar zwaar uit naar Eric Gerets, die hem trainde bij PSV. "Vanaf dag één heeft hij geprobeerd mij te manipuleren. Nochtans keek ik er zo naar uit, want wie wilde niet spelen voor 'De Leeuw'?", vertelt Nilis. "Gerets heeft mijn carrière bij PSV geliquideerd. En dat is de waarheid."

"Gerets is een hele goeie coach, maar hij is een manipulator. Hij kon ook heel humeurig zijn. De enige dag was hij poeslief, de andere zei hij niks tegen je.", klinkt het. "Hij kon het ook niet hebben dat spelers meer aandacht kregen dan hij. Ik was te groot voor Gerets. Dat beelde wilde hij ten kosten van alles vernietigen. Wie met hem gewerkt heeft, weet hoe hij is. Als ik dan een boek schrijf en ik vertel de waarheid niet, dan gaan die voetballers zeggen: 'Nilis is een hypocriet.'"

Van Nistelrooy

Ook met Ruud Van Nistelrooy zou Gerets niet meer door één deur kunnen. "Gerets had Van Nistelrooy gezegd dat een aantal spelers een probleem hadden met Ruud. Daarom riep ik iedereen samen voor een confrontatie, maar Gerets krabbelde toen terug. Van Nistelrooy was razend. Ook hij was te groot voor Gerets."

De wissel

Nilis illustreert zijn relatie met Gerets met alweer een straffe anekdote. "We speelden thuis een Europese match tegen Zimbru. Daar hadden we 0-0 gelijkgespeeld en in de thuismatch startte ik op de bank na een enkelblessure. Maar ik was wel degelijk fit om te spelen. Tot twintig minuten voor tijd was het 0-0, maar had Gerets al twee wissels opgebruikt. Plots roept hij naar mij: "opwarmen". "Ofwel val ik nu meteen in, ofwel niet. Maar ik ga niet opwarmen", heb ik gezegd. Gerets antwoordde niet direct, draaide zich weg en mompelde: "Val maar in". Na nog geen vijf minuten schiet ik de bal in de winkelhaak. Gerets kwam na affluiten naar mij toe gelopen om me in de hals te vliegen - zo is ie - maar ik heb mijn rug gedraaid en zei "wegwezen, jij".