Afvalkunstenaar klaagt carnavalsplastic aan: "Hoog tijd om in dit putteke te roeren"

Print
De Hasseltse afvalkunstenaar Toon Eerdekens heeft opnieuw een video vrijgegeven waarin hij carnavalsplastic aanklaagt. Hij vindt het niet kunnen dat er op carnavalsstoeten vrij en ongecontroleerd zwerfvuil rondgestrooid mag worden en pleit voor duurzame oplossingen. Het filmpje stuurde hij meteen naar belangrijke Limburgse politici. "Limburg werkt mee aan een onherstelbare ecologische catastrofe."

In de video toont Eerdekens het zwerfvuil dat de carnavalsstoeten achterlaten na hun passage door de Limburgse gemeenten. Hij verzamelt verpakkingen van snoepjes, bekers, ballonnen, chipszakjes, etc. die langs de straat en in rioolputjes liggen. Van daaruit vertrekt het zwerfvuil volgens de kunstenaar naar zee en draagt het zo bij aan de zogenaamde "plastic soep", een gebied in de Stille Oceaan waar zich grote hoeveelheden plastic en afval opstapelen. 

"Plastiek is niet meer om mee te lachen", staat er te lezen in de video."De wetenschap slaat alarm over de plastic soep en Limburg doet alsof haar feestneus bloedt. Een mooie traditie waar Limburg trots op is?" 

Struisvogelpolitiek 

"Deze video is bedoeld als openlijke aanklacht tegen de 'duurzame' provincie Limburg wegens het verzwijgen van deze Limburgse schandvlek. Want zwijgen is toestemmen...", schrijft Eerdekens op zijn Facebookpagina. "Met deze video val ik openlijk het Limburgs carnaval én de Limburgse politiek aan omdat zij - ondertussen toch bewust door mijn acties - toch onbezorgd blijven doorgaan met het uitgooien van zinloos zwerfvuil."

Volgens de kunstenaar doen de Limburgse politici aan struisvogelpolitiek door het probleem dood te zwijgen. "De Limburgse politiek laat dit oogluikend toe. Limburg geeft miljoenen uit om een duurzaam imago te kopen, maar durft zelfs carnaval niet duurzaam te maken, terwijl dat niks moet kosten." Eerdekens zegt dat Limburg een officieel standpunt zou moeten innemen. "Hoog tijd om in dit putteke te roeren."

Provincieraad

Het plastic dat in het milieu en in de zeeën en oceanen terechtkomt, kan worden ingeslikt door zeevogels en walvissen die daardoor sterven en aanspoelenToon Eerdekens protesteert al jaren tegen vervuiling. Zo boycotte hij bijvoorbeeld al een ballonnenactie van radiozender MNM en maakt hij kunstwerken van afval dat hij op straat vindt. Naar aanleiding van deze video zou provincieraadslid Johan Pauly nu wel het afvalprobleem aankaarten in de provincieraad. 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio