“Ontroostbare” Ilse Heylen stopt met judo, behoudens een mirakel

Print
“Ontroostbare” Ilse Heylen stopt met judo, behoudens een mirakel

Foto: BELGA

Judoka Ilse Heylen zet meer dan waarschijnlijk een punt achter haar carrière. Haar vroegtijdige uitschakeling van vrijdag op GP judo in het Kazachse Almaty heeft als gevolg dat ze - behoudens een mirakel - niet voor de vierde keer op rij mag deelnemen aan de Olympische Spelen. "Mijn plan was om mijn internationale carrière te eindigen op de Spelen in Rio. Ze eindigt hier vandaag op vrijdag de 13e in Almaty", schreef Heylen na haar verloren kamp op haar Facebook-pagina.

De 39-jarige Heylen, in 2004 goed voor brons op de Spelen in Athene en vier jaar geleden in Londen nog vijfde, verloor vorige week op de Grand Slam in Bakoe al haar rechtstreekse kwalificatiekans voor Rio. Op basis van de continentale quota bleef ze wel geplaatst, maar dan mochten in Almaty de Finse Jaana Sundberg niet winnen en de Zwitserse Evelyne Tschopp niet in de finale geraken, als Heylen buiten de medailles zou vallen. Tschopp staat echter in de finale, waardoor Heylen bijna zeker een kruis mag trekken over de Spelen. Enkel wanneer één van de judoka's boven haar geblesseerd zou uitvallen, mag Heylen alsnog naar Rio...

"Van de hemel naar de hel op vrijdag de 13e", opent ze een emotionele mededeling op Facebook. "Een paar maanden geleden zag alles er nog rooskleurig uit. Mijn prestaties waren van dien aard dat ik al bijna geplaatst was voor mijn vierde opeenvolgende Spelen. De laatste weken werd het allemaal spannender. Mijn rechtstreekse tegenstanders scoorden punten en ik kende wat pech, presteerde iets minder of kreeg zwaardere lotingen te verwerken. Op dit laatste open kwalificatietoernooi voor Rio, waren er nog een paar voorwaarden die niet mochten gebeuren. De Finse mocht het toernooi niet winnen of de Zwitserse mocht niet naar de finale. Ik schrijf deze tekst net voor de finalewedstrijden van de GP van Almaty. De Finse kampt voor brons (geen probleem dus) maar de Zwitserse staat wel degelijk in de finale. Dit betekent, behoudens een half mirakel, geen 4e opeenvolgende Spelen voor mij."

"Mijn plan was om mijn internationale carrière te eindigen op de Spelen in Rio. Ze eindigt hier vandaag op vrijdag de 13e in Almaty. Ik eindig op de slechtst mogelijke plaats, de eerste die geen toegang geeft tot de Spelen. Dit komt zo abrupt, zo vroeg, ik hou nog van het spelletje dat competitiejudo heet. Vandaag ben ik ontroostbaar, en met mij, Olivier (Berghmans, haar coach en partner, red), die dit ook allemaal heeft meegemaakt.”