Fiches van Belgische IS-strijders worden gelekt

Print
Fiches van Belgische IS-strijders worden gelekt

Een strijder van Islamitische Staat zwaait met een vlag van de organisatie in Syrië Foto: REUTERS

Een journaliste van de Arabische zender Al Aan TV heeft de IS-fiches gelekt van vier strijders van Islamitische Staat die een link hebben met België. Daarbij ook de fiche van één jihadist die deel zou uitmaken van het netwerk dat achter de aanslagen in Brussel en Parijs zat. De vier gelekte fiches vormen nog maar een eerste lichting, in totaal zullen de gegevens van zestien Belgische strijders gelekt worden.

De gelekte documenten maken deel uit van de IS-lijst waar Sky News begin maart nog over berichtte. De Britse zender maakte toen bekend dat ze over documenten beschikt waarin de namen van 22.000 ISIS-leden vermeld worden.

Instagram

De opvallendste fiche die de journaliste Jenan Moussa via haar Twitter-account en Instagram openbaar heeft gemaakt, is die van Sami Zarrouk. Dat is een 32-jarige Belg die in juli 2013 naar Syrië is getrokken en die volgens de journaliste lid was van het netwerk dat de aanslagen in Brussel en in Parijs heeft gepleegd. België zou, nog altijd volgens journaliste, vorig jaar een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem hebben uitgevaardigd.

Nog twee andere ISIS-strijders die genoemd worden zijn Mehdi Kashtan, een 32-jarige man die afkomstig is uit Molenbeek, en Bilal al Marshouji, een 20-jarige man uit Antwerpen die in 2013 naar Syrië trok.

?Mehdi Kashtan lived in notorious #Brussels area #Molenbeek ?Whereabouts unknown. ?Travelled through various European countries.

Een foto die is geplaatst door Akhbaralaan (@akhbaralaan) op

De vierde fiche bevat de gegevens van Adam ben Amro: een Tunesiër die tijdens de Arabische Lente in 2011 samen met zijn vader per boot naar Lampedusa vluchtte en van daaruit is doorgereisd naar België. In 2014 keerde hij terug naar Syrië om zich aan te sluiten bij ISIS. Hij zou zichzelf hebben opgeblazen in Kobani, aan de Turks-Syrische grens.

“Honderd procent betrouwbaar”

De Belgische jihadexpert Pieter Van Ostaeyen noemt de fiches alvast “honderd procent betrouwbaar”. “De fiches die ISIS van zijn strijders bijhoudt, zien er exact zo uit”, klinkt het. Maar waarom er precies voor gekozen werd enkel de Belgische fiches te verspreiden, kan hij niet met zekerheid zeggen. “Ik vermoed dat het nog een gevolg is van de aandacht voor de aanslagen in Brussel.”