160 jobs staan op de helling bij VLM Airlines, geplande vluchten gaan voorlopig door

Print
160 jobs staan op de helling bij VLM Airlines, geplande vluchten gaan voorlopig door

Foto: Belga

Luchtvaartmaatschappij VLM Airlines vraagt uitstel van betaling aan. Het personeel zou worden ingelicht op een bijzondere ondernemingsraad. Voorlopig gaan alle geplande vluchten door. 160 jobs staan hierdoor op de helling. "Nu gaan we het hard spelen", zegt de CEO van Antwerp Airport.

Dat is door de vakbonden bevestigd. Voorlopig is bij VLM zelf niemand bereikbaar voor commentaar. 

De Antwerpse maatschappij zat al langer in moeilijke papieren. er werd vorig jaar 13 miljoen euro verlies geboekt, de schuldenberg is aangedikt tot 6 miljoen euro. "Onoverbrugbaar', stelt Olivier Coenen van liberale vakbond ACLVB De luchtvaartmaatschappij zou heel wat leveranciers niet meer betaald hebben, en kreeg de voorbije weken verschillende deurwaarders over de vloer. Ook moest VLM de voorbije maanden vluchten schrappen bij gebrek aan piloten.

"Belofte gebroken"

Volgens de krant blokkeert huisbankier KBC daarom sinds woensdag de rekeningen. Antwerp Airport zou begin deze week VLM in gebreke hebben gesteld voor een onbetaalde factuur van 112.000 euro. "Ze hadden me beloofd vorige week woensdag te betalen, maar dat is niet gebeurd", zegt Marcel Buelens, CEO van Antwerp en Ostend Airport. "Straks overleg ik met mijn raad van bestuur, maar ik ben het beu en we gaan het nu hard spelen."

Egis, dat de luchthavens in concessie heeft, kan de operaties van VLM laten stilvallen en een of meerdere vliegtuigen aan de ketting leggen. Voorlopig gaan alle vluchten nog door. 

Mogelijke doorstart

KBC zou intussen nog ongeveer drie miljoen euro moeten krijgen van het Antwerpse bedrijf. VLM is daarboven nog eens drie miljoen euro schuldig aan verschillende leveranciers waaronder taximaatschappen en luchthavens zoals Antwerp Airport. Om de factuur aan de luchthaven te betalen verkocht VLM vorig jaar vier Fokkers 50, die ze onmiddellijk terug huurden. VLM kan nog zes toestellen verkopen, maar die zouden maximum vier miljoen euro opbrengen.

Een luchtvaartondernemer zou echter een doorstart kunnen forceren bij het bedrijf. Mits VLM de stekker eruit trekt, is er een project uitgewerkt.

Water aan de lippen

Bij VLM Airlines werken zo’n 160 mensen. Tot begin 2015 waren er nog ongeveer 250 werknemers aanwezig, als de operaties in het Nederlandse Rotterdam worden meegerekend. Die basis werd al gesloten, net zoals de lijndiensten Watford-Birmingham, Antwerpen-Birmingham, Antwerp-Genève en vier bestemmingen vanuit Luik. De maatschappij vliegt vanuit Antwerpen naar Hamburg en Southampton, vanuit Watford naar Londen en vanuit Friedrichshafen naar Düsseldorf, Hamburg en Berlijn. Het bedrijf werd eind 1992 opgericht en de eerste vlucht steeg op in Antwerpen naar Londen in mei 1993.

Vorige maand raakte bekend dat het water aan de lippen van de luchtvaartmaatschappij staat na een dramatisch verlies in 2015. Volgens De Tijd ging het om 13,5 miljoen euro, waardoor het eigen vermogen volledig werd opgesoupeerd. Vooriztter Arthur White sprak toen van "een aanzienlijk verlies". Het personeel moest een maand wachten op zijn inkomen.