Oudste wereldburger overleden op 116-jarige leeftijd

Print
Oudste wereldburger overleden op 116-jarige leeftijd

Foto: AP

Susannah Mushatt Jones, ‘s werelds oudste persoon, is op 116-jarige leeftijd overleden in New York. De Gerontology Research Group, een organisatie uit Los Angeles, meldt dat de vrouw donderdagavond overleed in het rusthuis in Brooklyn waar ze meer dan 30 jaar gewoond heeft. De vrouw was al tien dagen ziek. Volgens de Amerikaanse organisatie is de Italiaanse Emma Morano, 116 en een paar maanden jonger dan Jones, nu de oudste persoon.

Jones werd in 1899 geboren in een klein landbouwersdorpje in de buurt van Montgomery, in de Amerikaanse staat Alabama. Ze groeide op in een gezin met 11 kinderen en ging naar een speciale school voor jonge zwarte meisjes. Na haar afstuderen in 1922 hielp ze eerst een jaar familieleden bij het plukken van gewassen, maar daarna ging ze in New Yersey, en nog later in New York, als nanny werken.

“Ze was dol op kinderen”, zei Lois Judge vorig jaar over haar tante in een interview met AP. Jones had zelf nooit kinderen, en was slechts een paar jaar getrouwd. Jones geloofde, volgens haar familieleden, dat haar hoge leeftijd te danken was aan haar liefde voor haar familie en haar gulheid voor anderen. Judge meent dat opgroeien op een boerderij ook geholpen heeft om zo oud te worden.

Jones werd ‘s werelds oudste persoon na het overlijden van de Japanse Misao Okawa, vorig jaar in Tokio. “Mevrouw Jones was de allerlaatste Amerikaan die geboren werd in de 19e eeuw”, aldus de Gerontology Research Group, dat een database onderhoudt van de langst levende mensen. Op 6 juli zou ze 117 geworden zijn.