Zes Turkse soldaten en zes Koerdische strijders omgekomen

Print

Bij hevige gevechten in het zuidoosten van Turkije zijn al minstens zes Turkse soldaten en zes PKK-militanten omgekomen, zo meldt het leger vrijdag. Acht soldaten raakten gewond. Daarnaast stortte ook een legerhelikopter neer. Bij de crash, die vermoedelijk werd veroorzaakt door een technisch defect, kwamen de twee piloten van het toestel om het leven, aldus nog het leger.

De gevechten braken vrijdagochtend uit nabij een militaire basis in het district Cukurca, aan de grens met Irak. De Turkse grondtroepen kregen ondersteuning van jachtbommenwerpers, gevechtshelikopters en drones.

De Koerdische Arbeiderspartij PKK vecht al decennialang voor zelfbestuur voor de Koerden in Turkije. Het conflict escaleerde vorig jaar nadat een staakt-het-vuren werd geschonden, waarop de Turkse troepen nu al maandenlang grootschalige operaties lanceren tegen de PKK.

Donderdag kwamen zo nog vier PKK-strijders om bij een ontploffing nabij de Koerdische stad Diyarbakir. Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken kwam die ontploffing er toen militanten explosieven in een gestolen voertuig laadden.