“Papa’s moeten deel van moederschapsverlof kunnen opnemen”

Print
“Papa’s moeten deel van moederschapsverlof kunnen opnemen”

Foto: BELGA

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten vindt dat kersverse vaders een deel van het moederschapsverlof moeten kunnen overnemen van de moeders. “Laat koppels daar gewoon vrij in”, zo stelde ze vrijdag in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

Momenteel genieten kersverse mama’s in België vijftien weken moederschapsverlof. Enkel zij kunnen dat verlof opnemen. Rutten vraagt zich af waarom. “Je kan bezwaarlijk zeggen dat een moeder dat puur fysiek nodig heeft. Geef koppels de kans om dat moederschapsverlof over beide partners te verdelen”, zo zei de Open VLD-voorzitster.

Het is volgens Rutten geenszins de bedoeling het moederschapsverlof in te korten, integendeel zelfs. Maar partners moeten volgens haar wel de vrije keuze hebben om de invulling ervan te verdelen als ze dat zouden wensen. Zo zou de moeder haar verlof bijvoorbeeld kunnen beperken tot tien weken, en de overige vijf weken aan haar partner doorgeven.

De voorzitster van de Vlaamse liberalen vindt het naar eigen zeggen belangrijk dat er “een gedeeld zorgpatroon” ontstaat. “Als je dat alleen bij de mama legt, dan trekt dat zorgpatroon zich vaak in de rest van het leven door.”

”Een vrouw moet tijd krijgen: een jaar thuis zou ideaal zijn”

Maar Els Flies, coördinator van de Vereniging Begeleiding en Bevordering van Borstvoeding, loopt allesbehalve warm voor het voorstel. “Ik had zoiets van: daar heb je Rutten weer. Ik vind dat ze vrouwen geen dienst bewijst door aan de tijd die ze krijgen na de bevalling te gaan knagen. Er is daar voor geknokt.”

“Een vrouw moet lang genoeg de tijd krijgen om bij haar baby. Of ze nu borstvoeding geeft of niet. Dat heeft niets met de ‘moeder aan de haard’ te maken. Het gaat om zorg voor een pasgeborene en om een band opbouwen met je kind.”, reageert Flies aan De Standaard Online.

Op de vraag hoe lang een vrouw best thuis blijft is Flies behoorlijk gedecideerd. “Er is ooit op Europees vlak sprake geweest van twintig weken maar dat voorstel is een stille dood gestorven. Ideaal zou zijn dat een vrouw een jaar krijgt. Dan is ze heel die tijd gerust en is er geen gedoe om opvang te zoeken.”