FIFA test volledig elftal van seizoensrevelatie in Rusland op doping

Print
FIFA test volledig elftal van seizoensrevelatie in Rusland op doping

Foto: RIA Novosti

Na de aanhoudende en steeds hardnekkiger wordende geruchten omtrent door de staat georganiseerd dopinggebruik in Rusland hebben dopingcontroleurs van de Wereldvoetbalbond FIFA donderdag na de met 1-3 gewonnen wedstrijd bij Dinamo Moskou het volledige elftal van voetbalploeg FK Rostov, dit seizoen de verrassende nummer twee in de Russische competitie, getest op doping. Dat bevestigde Jiri Dvorak van de Medische Commissie van de FIFA aan het Amerikaanse nieuwsagentschap AP.

“We hebben alle spelers getest die aan de aftrap stonden. In totaal heeft dat meer dan twee uur geduurd”, verklaarde Dvorak in Mexico-Stad, in de marge van het FIFA-congres. “De testen worden onderzocht in een laboratorium in Europa.”

Met nog slechts twee speeldagen voor de boeg is Rostov de verrassende tweede in de Premjer Liga, op twee punten van leider CSKA Moskou. Het team doet zo beter dan het miljoenenelftal van Zenit Sint-Petersburg, waar Rode Duivels Nicolas Lombaerts en Axel Witsel op de loonlijst staan. In Rusland doen er echter al geruime tijd geruchten de ronde, dat de spelers van Rostov het intussen verboden middel meldonium gebruikt zouden hebben. Het product staat sinds 1 januari op de verboden lijst en nadien liepen al heel wat Oost-Europese sporters tegen de lamp, onder wie tennisster Maria Sharapova. Vitali Mutko, de Russische minister van Sport, ontkent intussen dat er bij Rostov sprake zou zijn van dopinggebruik.

De Russische sportwereld krijgt dit jaar rake klappen, want na het dopingschandaal in de atletiek, zouden ook Russische atleten tijdens de Winterspelen van 2014 in Sotsji geprofiteerd hebben van een dopingprogramma van de overheid. Dat bevestigde de voormalige directeur van het antidopinglaboratorium in Moskou, Grigory Rodchenkov, donderdag aan de Amerikaanse krant New York Times. Volgens Rodchenkov hebben “tientallen atleten”, onder wie vijftien medaillewinnaars, geprofiteerd van het dopingprogramma. Hij heeft het onder meer over veertien leden van het langlaufteam en twee ervaren bobsleeërs. Als kroongetuige heeft hij zijn hulp aangeboden aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om het bedrog te ontmaskeren. Ook het Wereldantidopingagentschap WADA zal de zaak bekijken, zo bevestigde WADA-voorzitter Craig Reedie.