België gaat IS ook in Syrië bombarderen

Print
Belgische F-16's zullen vanaf juli terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Syrië kunnen bombarderen. De ministerraad heeft daarvoor het licht op groen gezet. In Irak zullen onze soldaten mee het terrein kunnen opgaan voor ondersteuning.

Door geldgebrek kon het Belgische leger vorig jaar niet anders dan zijn zes F-16’s terugtrekken uit Jordanië, vanwaaruit het samen met de Nederlanders IS bestookte in Irak. Er werd een flipflop afgesproken. De Nederlanders zouden blijven tot juli van dit jaar, waarna wij opnieuw overnemen voor een jaar. Intussen heeft Nederland zijn missie uitgebreid naar Syrië, waardoor ons land moeilijk kon achterblijven.

In Irak zullen Belgische soldaten ook mee het terrein kunnen opgaan voor een zogenaamde 'advice and assist'-missie. Dat betekent niet dat ze aan gevechen zullen deelnemen.

Formele vraag

De beslissing komt niet als een verrassing. In maart werd bekend dat de Verenigde Staten België formeel hadden gevraagd om de missie uit te breiden naar Syrië. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) toonde zich toen alvast een voorstander van het voorstel, ook al bestaan er in de Belgische politiek reserves voor de inmenging van het leger in oorlogsgebied. Minister van Defensie Steven Vandeput maakte eerder deze maand ook al geen geheim meer van zijn intenties om F-16's in te zetten in Syrië. 

Mandaat

Terreurgroep IS trekt zich immers niets aan van de grens tussen Irak en Syrië, maar het land is een kluwen van door verschillende groepen gecontroleerde gebieden. Verschillende landen zijn er al actief, onder meer de Verenigde Staten, Rusland, Turkije, Frankrijk en Nederland. Er is dus een duidelijk mandaat nodig.

Oppositiepartij SP.A wijst erop dat "bommen geen wonderoplossing" zijn in de strijd tegen IS en vraagt een duidelijk toekomstplan. "Hoe zal België bijdragen aan het politieke proces voor de toekomst van Syrië? Wat zal België doen voor de miljoenen Syrische mannen, vrouwen en kinderen die vandaag in eigen land op de vlucht zijn?"

In Irak voerden zes Belgische F-16's in negen maanden 163 aanvallen uit in 796 vluchten. Volgens Defensie bedroeg de Belgische bijdragen 5,5 procent binnen de internationale coalitie tegen IS.