“We moeten de geloofwaardigheid van Brazilië herstellen”

Print
“We moeten de geloofwaardigheid van Brazilië herstellen”

Foto: REUTERS

De Braziliaanse interim-president Michel Temer heeft donderdag benadrukt dat de geloofwaardigheid van Brazilië dringend hersteld moet worden. Dat zei hij tijdens zijn eerste publieke toespraak na de schorsing van president Dilma Rousseff. Temer heeft donderdag ook zijn nieuwe regering voorgesteld, die enkel uit mannen bestaat.

Het is ook belangrijk om “snel de natie te verzoenen en het land te verenigen”, aldus Temer. “Mijn eerste woord voor het Braziliaanse volk zal het woord ‘vertrouwen’ zijn, vertrouwen in ons karakter, in de vitaliteit van onze democratie, in het herstel van onze economie”, klonk het nog. “Samen kunnen we de uitdagingen aan in deze periode van grote moeilijkheden. We moeten dringend een regering van nationale redding oprichten.”

Temer herhaalde donderdag ook nog dat de ‘sociale programma’s’ zoals de sociale bijstand voor families en de sociale huisvesting zullen behouden worden. De grootste uitdaging wordt de revitalisering van de economie en de bestrijding van de recessie. Brazilië telt momenteel 11 miljoen werklozen. Temer wees er ook op dat er maatregelen moeten worden genomen om de overheidsfinanciën weer in evenwicht te krijgen en het vertrouwen van de investeerders en de werknemers terug te winnen. “Er zullen enkel jobs gecreëerd kunnen worden als de economie goed werkt”, zei hij nog.

Opgestapt om Rousseff te kunnen vervangen

De Arbeiderspartij (PT) van Rousseff beschouwt het als haar grootste verdienste dat ze 40 miljoen mensen uit de armoede hebben gehaald. De PMDB van Temer was sinds 2003 coalitiepartner van de PT, maar stapte onlangs uit de coalitie om zo het interim-presidentschap op te nemen indien Rousseff geschorst werd.

Temer verklaarde ook nog dat hij het onderzoek naar het Petrobrasschandaal niet zal belemmeren. Daarbij zijn zowel leden van de Arbeiderspartij als de PMDB betrokken.