Te weinig volk?

Print
Te weinig volk?

Foto: LD

De staking van de gevangenisbewakers in Brussel en Wallonië is bijna drie weken ver en het ziet er naar uit dat die nog een tijd kan duren. De Franstalige cipiers zijn kwaad. Zo kwaad dat ze zelfs niet willen weten van de akkoorden die hun vakbonden sloten met minister van Justitie Koen Geens. Nu, we kunnen ons perfect voorstellen dat ze nogal wat grieven hebben. Werken als cipier moet geen pretje zijn. Door de - vooral in Franstalig België - verouderde infrastructuur. Door de mensen waarvoor ze moeten werken met heel veel recidivisten die aan alles lak hebben. Door de overbevolking. Door de vele regeltjes.

Maar zeggen dat ze met te weinig zijn, gaat niet op. In België is er 1 gevangenisbewaker per 1,68 gedetineerden. In Wallonië zijn er in verhouding tot het aantal gevangenen zelfs meer cipiers dan in Vlaanderen. In Frankrijk gaat het om 1 cipier voor 3 gevangenen en in Noorwegen zelfs 1 cipier voor 4 gevangenen. Er is duidelijk ook iets mis met de mentaliteit bij onze gevangenisbewakers, gezien het absenteïsme. In Vlaanderen bedraagt dat gemiddeld 7 procent, in Wallonië 8,6 procent en in Brussel zelfs 11 procent. Er zijn dagen dat men tot 900 afwezigen telt. Zo maken de gevangenisbewakers zelf het werk extra zwaar voor wie wel gaat werken. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele stakingen, liefst in de aanloop naar een lang weekend.

Gezien dit alles, lijkt het ons niet onlogisch dat de regering denkt aan de invoering van een minimale dienstverlening bij stakingen van het gevangenispersoneel. Volgens eerste minister Charles Michel, gisteren in de Kamer tijdens het vragenuurtje, gaat zijn regering er nu zelfs echt werk van maken. We zullen zien, maar we hebben onze twijfels. Telkens er stakingen zijn in onze gevangenissen gaan er stemmen op om te komen tot zo’n minimale dienstverlening. Idem dito bij stakingen bij de spoorwegen. Maar eens de stakingen voorbij zijn, wordt de minimale dienstverlening vergeten. Nochtans zou een minimale dienstverlening bij stakingen van de cipiers meer dan zinvol zijn. Al was het maar om nog meer problemen in onze gevangenissen te voorkomen. Een minimale dienstverlening bij spoorstakingen lijkt ons minder evident. Hoe gaat men dat organiseren? En wie mag dan wel of niet de trein nemen?

En dan nog dit. Woensdag zegde PS-voorzitter Elio Di Rupo zijn steun toe aan de stakende gevangenisbewakers. Eerlijk gezegd, dit vinden we onfatsoenlijk voor een man die tot twee jaar geleden nog eerste minister was. De problemen in onze gevangenissen slepen al decennialang aan. Daarvoor zijn alle partijen verantwoordelijk die de voorbij dertig jaar mee het beleid voerden. Ook de PS was daar 25 jaar lang bij.