Nieuwe dopingbom in Rusland: buisjes door gaten in muur, geheime agenten,...

Print
Nieuwe dopingbom in Rusland: buisjes door gaten in muur, geheime agenten,...

Foto: AP

De voormalige directeur van het antidopinglaboratorium in Moskou, Grigory Rodchenkov, heeft aan de New York Times bevestigd dat Russische atleten tijdens de Olympische Winterspelen van Sochi in 2014 hebben geprofiteerd van een dopingprogramma van de overheid. Het nieuws is een nieuwe dopingbom: verhalen over buisjes die door gaten in de muur werden doorgegeven en waarvan de zegel kon worden geopend zonder da de controleurs dat zagen, en dat alles met de hulp van de overheid en geheime agenten... Als dit nieuws klopt, moeten Russische atleten vrezen voor deelname aan de Olympische Spelen in Rio...

“We waren heel goed uitgerust, we wisten wat ons te doen stond en we waren heel goed voorbereid op Sochi, zoals nooit tevoren. Het werkte als een Zwitsers horloge”, aldus Rodchenkov in het artikel dat donderdag op de website van de New York Times werd gepubliceerd.

Volgens Rodchenkov hebben “tientallen atleten”, onder wie 15 medaillewinnaars, geprofiteerd van het dopingprogramma. Hij heeft het over onder meer over 14 leden van het langlaufteam en twee ervaren bobsleeërs.

Rodchenkov gaf toe dat hij een cocktail brouwde van drie anabole steroïden. Die werden vermengd met alcohol zodat de doping niet lang detecteerbaar was. Verder verwisselden geheime agenten tijdens de Spelen met zijn hulp urinestalen van Russische atleten door cleane urine die enkele maanden eerder was verzameld. Dat gebeurde door gaten in de muur. Zo vermeed men dat Russen tegen de dopinglamp liepen.

"Verhuisd uit vrees voor leven"

Om de beschuldigingen te staven gaf Rodchenkov de New York Times verschillende e-mails tussen hem en de Russische minister van Sport waarin de atleten vermeld worden die uit het programma voordeel haalden. Rodchenkov moest eind 2015 opstappen als directeur van het antidopinglab, nadat het dopingschandaal in de Russische atletiekwereld losbarstte. Uit vrees voor zijn leven verhuisde hij in 2016 naar de Verenigde Staten.

Vorige week maakte klokkenluider Vitali Stepanov op de Amerikaanse tv-zender CBS al bekend dat vier Russische atleten met behulp van doping goud hebben behaald op de Winterspelen van Sochi. Het Wereldantidopingagentschap (WADA) startte intussen een onderzoek.

Rusland is na een vernietigend WADA-rapport door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) sinds november geschorst voor elke internationale competitie. Op 17 juni weten de Russische atleten of ze mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio van komende zomer.

"Extreem onrustwekkende onthullingen"

De Belgische dopingexpert Peter Van Eenoo is bijzonder geschrokken van de onthullingen in de New York Times. Hij was toezichthouder van het laboratorium, waar volgens het artikel in de Amerikaanse krant urinebuisjes werden verwisseld door een gat in de muur.

"Als dit klopt, is het extreem onrustwekkend", zei hij donderdag op het Nederlandse radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken. "Sjoemelen kan op vele manieren, daar hebben wij echter onze detectiemethodes voor. De antidopingcontrole wordt op stelten gezet als men ongemerkt een staal kan openen, de urine verwisselen en de staal weer kan afsluiten. Het kan natuurlijk ook nog een broodje-aap-verhaal zijn. Daar hoop ik heel sterk op."

Van Eenoo beweert dat de verzegeling van de dopingstalen vrijwel sluitend is. "Er zijn extreme tests uitgevoerd, maar wat men ook probeerde, het lukte niet om de stalen te openen zonder de verzegeling te verbreken. Ik ben dan ook stomverbaasd. Hoe doen ze dit, hoe is dit mogelijk? Ik heb geen idee waar dat gat in de muur moet hebben gezeten. Ik heb het nooit gezien."

Kremlin reageert: "Kwaadsprekerij van een dissident”

De Russische regering heeft vrijdag gereageerd op de onthullingen van Rodchenkov. “Dit lijkt op kwaadsprekerij van een dissident”, vertelde Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin. “De beschuldigingen zijn ongefundeerd.”