Terrorist Trabelsi krijgt 78.800 euro van Belgische staat

Onlangs heeft de Belgische staat maar liefst 78.791,51 euro schadevergoeding betaald aan terrorist Nizar Trabelsi. Dat blijkt uit het antwoord van Justitieminister Koen Geens, na een vraag van Filip Dewinter (Vlaams Belang). België werd in 2014 veroordeeld tot een morale schadevergoeding van 60.000 euro en nog eens 30.000 euro voor gedane kosten. De openbare schulden van Trabelsi werden nog in mindering gebracht, wat het bedrag op 78.791,51 euro brengt.

mce

In 2003 werd Trabelsi bij ons veroordeeld tot 10 jaar cel omdat hij een aanslag had beraamd op de vliegtuigbasis van Kleine Brogel. De Tunesiër werd er ook van verdacht een zelfmoordaanslag te hebben voorbereid op de Amerikaanse ambassade in Parijs. Daarom vroegen de Verenigde Staten in 2008 zijn uitlevering. Dat gebeurde pas in oktober 2013. Trabelsi vocht die uitlevering aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHVRM) en kreeg gelijk. Volgens het EHVRM werden zijn mensenrechten geschonden, met als motivering dat de terrorist uitgeleverd werd aan een land waar geen strafvermindering mogelijk is.

“Dat uitgerekend iemand zonder enig moreel besef, die er niet voor terugdeinst zijn medewerking te verlenen aan moorddadig geweld, schadevergoeding moet worden uitbetaald, is hemeltergend. Dit is het surrealisme voorbij, een ware kaakslag, een grove belediging aan alle slachtoffers van terroristisch geweld. Het EHRM is dan ook heel dringend aan bezinning toe over zijn bestaansreden. Het zou zich veel beter inzetten voor de verdediging van onze waarden en normen zoals onder meer verwoord in het Europees Verdrag voor de Mensenrechten, in plaats van de rode loper uit te rollen voor sujetten die erop uit zijn om met moordend geweld onder meer diezelfde mensenrechten naar de verdoemenis te helpen”, aldus Filip De Winter in een reactie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer