© Youtube
OVERZICHT: De 10 opvallendste Belgische acts op het Eurovisiesongfestival
Vandaag is het precies dertig jaar geleden dat België het Eurovisiesongfestival won. Het 13-jarige Waalse meisje Sandra Kim kon toen de juryleden bekoren met haar levendige nummer "J'aime la vie". Dat jaar won België voor de eerste keer en nog steeds heeft ons land maar één overwinning op zijn palmares staan. Toch stuurden we andere edities ook vaak opvallende afgezanten. Een overzicht van de tien meest spraakmakende Belgische kandidaten.
1. Fud Leclerc - "Messieurs les noyés de la Seine" (1956)
In 1956 organiseerde de Europese Radio-Unie (ERU/EBU) voor de eerste keer een songfestival, gebaseerd op het Italiaanse Festival van San Remo. Maar zeven landen namen deel aan de wedstrijd: Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Zwitserland en België. Ieder land mocht twee liedjes brengen. Fud Leclerc was, samen met Mony Marc, de eerste vertegenwoordiger van België op het Eurosongfestival. Hij bracht "Messieurs les noyés de la Seine". Zwitserland won, maar het is niet duidelijk op welke plaats België eindigde. Leclerc vertegenwoordigde ons land later nóg drie keer op het festival, en hij is daarmee Belgisch én internationaal recordhouder.
2. Louis Neefs - "Ik heb zorgen" en "Jennifer Jennings" (1967/1969)
Louis Neefs, op zijn beurt, mocht twee keer meedoen aan het Eurosongfestival. Hij eindigde beide keren op een zevende plaats (van 17 en 16 deelnemende landen) en groeide uit tot een icoon van het Vlaamse lied. "Ik heb zorgen" en "Jennifer Jennings", de liedjes die hij bracht, behoren tot zijn grootste hits.
3. Nicole en Hugo - "Baby, baby" (1973)
Het Eurovisieparcours van het bekendste showbizzkoppel van Vlaanderen is op zijn minst opmerkelijk te noemen. In 1971 werden Nicole en Hugo gekozen om ons land te vertegenwoordigen in Dublin, maar vlak voor het vertrek moest het duo afhaken omdat Nicole geelzucht had. Ze werden vervangen door Jacques Raymond en Lily Castel, die met "Goeiemorgen morgen" op een teleurstellende veertiende plaats eindigden. Twee jaar later probeerden Nicole en Hugo het opnieuw met "Baby, baby". Ze eindigden laatste. Gelukkig zullen hun paarse disco-outifts Europa voor altijd bijblijven.
4. Telex - "Euro-vision" (1980)
Met een erg futuristisch nummer vertegenwoordigde de Waalse groep Telex ons land in 1980. Europa bleek nog niet klaar te zijn voor de elektronische popmelodieën van Telex, want België eindigde toen op de voorlaatste plaats. Dat bleek echter de bedoeling van de groep te zijn, want zanger Michel Moers zei na zijn deelname: "We hadden gehoopt als laatste te eindigen, maar Portugal besliste daar anders over. We kregen tien punten van de Portugezen en eindigden bijgevolg op de voorlaatste plaats."
5. Pas de Deux - "Rendez-vous" (1983)
Het meest gehate nummer van de Belgische eurovisiegeschiedenis moet wel "Rendez-Vous" van Pas de Deux geweest zijn. Toen Pas de Deux de nationale voorronde won, werd de groep getrakteerd op boegeroep van het woedende publiek. "Rendez-vous" is een experimenteel, minimalistisch nummer waarvan de tekst uit één betekenisloze zin bestaat: "Rendez-vous, maar de maat is vol en mijn kop is toe". Ook voor dit gedurfde lied was de wereld niet klaar: Pas De Deux eindigde 18e van de twintig deelnemers.
6. Sandra Kim - "J'aime la vie" (1986)
De enige Belgische winnares van het Eurovisiesongfestival was Sandra Kim met haar "J'aime la vie". Ze was amper dertien jaar toen ze de wedstrijd won. Daarmee is ze de jongste winnares ooit. Haar optreden was niet helemaal onomstreden. Hoewel er op dat moment nog geen minimumleeftijd vastgelegd was om te mogen deelnemen, onstond er toch een rel toen de ware leeftijd van Kim uitlekte. Toch werd ze niet gediskwalificeerd. Nadien werd de minimumleeftijd wel opgetrokken naar zestien jaar. Het jaar nadien werd het songfestival dus in België georganiseerd en toen mocht Liliane Saint-Pierre aantreden met "Soldiers of love".
7. Clouseau - "Geef het op" (1991)
Clouseau was al een groot succes in België, maar zag het Eurovisiesongfestival als een kans om internationaal door te breken. Helaas draaide dat anders uit, want met "Geef het op" eindigde de groep op een teleurstellende 16e plaats (van 22 deelnemers). Gelukkig kon de groep nadien nog steeds rekenen op de steun van het Vlaamse publiek, en hebben de broers Wauters (en co) tot op heden een succesvolle muziekcarrière.
8. Urban Trad - "Sanomi" (2003)
De folkgroep Urban Trad kwam in 2003 akelig dicht bij de winst met "Sanomi", een lied in een zelfverzonnen taaltje. Nadat ons land een hele tijd op de eerste plaats stond, werd Urban Trad op het laatste moment de loef afgestoken door de inzending van Turkije. Urban Trad eindigde dus nipt op een tweede plaats. De groep bestond zowel uit Vlamingen als uit Walen.
9. Ishtar - "O julissi" (2008)
In 2008 stuurde België opnieuw een folkgroep naar het Eurovisiesongfestival om het succes van Urban Trad te evenaren. Ishtar probeerde het evenees met een liedje in een fantasietaal. Dat draaide minder goed uit, want de groep stootte met "O julissi" niet door naar de finale. In de semi-finale werden Ishtar voorlaatste.
10. Loïc Nottet - "Rhythm inside" (2015)
Vorig jaar stuurden we Loïc Nottet, die in Wallonië tweede werd bij zijn deelname aan zangwedstrijd The Voice. Hij werd door RTBF gekozen om ons land te vertegenwoordigen, en strandde met "Rhythm inside" uiteindelijk op een verdienstelijke vierde plaats (van 27 landen). Dat was een puike prestatie aangezien het één van de beste resultaten was van alle Belgische songfestivalacts. Nottet viel op omdat hij alles zelf maakte: hij schreef de muziek, dacht de choreografie uit en ontwierp zelfs de kleding.
Hoofdpunten
Woning ingestort op Kuringersteenweg in Hasselt door stripwerken, geen gewonden
Ook vandaag stakingsacties bij De Lijn na zware agressie in Genk
Na tv-documentaire over Elke Wevers: 21 nieuwe tips overgemaakt aan speurders
Na hoopvol nieuws, blijkt leukemie toch terug te zijn bij Lara (3): “De nachtmerrie begint weer van voor af aan”