© JVDP

Penseeltekening Rubens verkocht voor 670.000 euro

De penseeltekening van Peter Paul Rubens die eind vorig jaar werd ontdekt in Antwerpen, is maandagavond onder de hamer gegaan bij het Antwerpse veilinghuis Bernaerts. Een telefonische bieder uit Nederland kwam over de brug met een bedrag van 670.000 euro. “Zo’n mooi bod hadden we niet verwacht”, vertelt Peter Bernaerts van het veilinghuis.

bap, pvdp, BELGA

De dubbelzijdige tekening met diverse ruiters van Pieter Paul Rubens werd eind vorig jaar in de nalatenschap van een Antwerpse familie ontdekt. Op de tekeningen zijn ruiters in tulband in verschillende gevechtsposities afgebeeld. Rubens hanteerde voor het kunstwerk zowel een pen als een penseel.

Het Antwerpse veilinghuis Bernaerts haalde het blad uit een geplande openbare verkoop om het verder te laten onderzoeken. Anne-Marie Logan, de belangrijkste autoriteit inzake Rubens-tekeningen, zei toen dat het watermerk van het papier, de stijl en het onderwerp onmiskenbaar van Rubens zijn. Ze werd in haar argumentatie gesteund door specialisten van het Rubenianum in Antwerpen waardoor een openbare veiling kon plaatsvinden.

Nederlandse bieder

De schattingsprijs bedroeg voor de veiling tussen de 300.000 en 500.000 euro, maar dat bedrag werd maandagavond bij de verkoop flink overschreden. Het werk werd voor 670.000 euro verkocht. Een telefonische bieder uit Nederland was de concurrentie te snel af.

Nu een Nederlander de veiling heeft gewonnen, wordt er gevreesd dat het werk niet in eigen land blijft. “Maar de kans is groot dat de tekening in België blijft”, vertelt Peter Bernaerts van het veilinghuis. “Eerstdaags zal daar meer duidelijkheid over worden verschaft. Alleszins is dit een ontzettend mooi bod. Dit hadden we niet verwacht.”

Wil de Nederlandse koper het buiten onze landsgrenzen verhuizen, moet hij namelijk toestemming vragen aan de Vlaamse overheid. Het werk werd naar aanleiding van de veiling immers officieel opgenomen als Vlaams Topstuk. Als de koper een buitenlander zou blijken en de toestemming niet gegeven wordt, heeft de nieuwe eigenaar wel het recht om de tekening te laten overkopen aan een prijs die, op basis van de hamerprijs, door drie deskundigen zal worden bepaald én aan de internationale marktwaarde.

Aangeboden door onze partners